Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 39 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и изискано фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Недялко Недялков, Галя Петрова-Киркова, Димитър Богданов, Боряна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Феймар", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мили мой Мио" от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Спомен за Христо Карастоянов – разговор с Костадин Бонев, режисьор на филма "Гео Милев в лабиринта на времето", в който Христо Карастоянов е основен участник с романа си "Една и съща нощ", който ще бъде излъчен на специална прожекция в кино "Одеон" в памет на големия български писател, напуснал ни преди по-малко от месец, в деня на неговото рождение.
• Темите на деня: Мисията учител по български език и литература – разговор с писателя Евгени Черепов, учител по БЕЛ в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, за учениците, които го вдъхновяват, литературния клуб, който е създал в училището и вдъхновението, което носи на учениците му, и за новия му роман "Извън обхват".
• Разговорът: "Професия лобист. Какво представлява тя, и колко е важна нейната регулация". Какво е да си лобист в Германия и какви са предизвикателствата пред една българка, за да бъде лобист на първа линия пред федералните министерства и парламента в Берлин. Разговор с Цветелина Тодорова, ръководител отдел "Пенсионни политики" в германската Асоциация на компаниите за инвестиционен мениджмънт, отговаряща за всички политики, свързани с пенсионни фондове и модели на пенсионно осигуряване с финансови инструменти.
• Минути на редактора: Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – питаме днес в минутите на редактора Любомира Костова, режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова, автор на текста.
• Денят делово
- Каква е целта на новосъздадения клуб "Ускорение" и защо се появява точно сега?
Какви са гаранциите, че той е надпартиен, визионерски предприемачески клуб?
Какъв е начинът, който предлагат инициаторите му, за да се постигне развитие на страната ни на "по-висока скорост" и по-бързо да настигнем по ръст на икономиката и стандарт на живот останалите страни от Европейския съюз?
Събеседници: Владислав Панев - депутат, заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание, Филип Ромбаут – изпълнителен директор на "Агрополихим".
- В какво се изразява, кого и как засяга новият европейски регламент за цифровите пазари, който предстои да влезе в сила през март тази година? Събеседник: Бистра Кирова – управляващ партньор в Sofia Angels Ventures.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Звучи английската вокалистка Сара Джейн Морис с песни от албума си "Let The Music Play" от 2021 г., в който си сътрудничи с италианския ню джаз музикант Нерио "Папик" Поджи. Албумът е записан виртуално по време на пандемията от коронавирус и съдържа кавър версии на световни хитове от 80-те и 90-те години, както и няколко авторски песни на двамата европейски музиканти

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Проф. Румяна Л. Станчева за новата си книга "Сравнително литературознание. Фаталната жена и пет европейски кройки на романа".
• "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел представя преводачката Паулина Мичева.
• Христо Раянов за документалния филм "На музиката с любов. Георги Бейков - маестрото на старата градска песен", режисьор Лора Керемедчиева.
• Нов брой на сп. "Култура" – представя Людмила Димова.
• Репортаж от откриването на "Съхранение" – изложба на Надежда Олег Ляхова в къща музей "Вера Недкова", НХГ.
• Фотографска изложба на Мариета Ценова в галерия U.P.A.R.K. "F for Folklore, F for Frida".
• Пламен Петров за експозицията "Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" в Художествената галерия Казанлък.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате, юбилате
водещ: Йоана Георгиева
Акапелното хорово творчество на Феликс Менделсон.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Как климатичните промени влияят на човешкото здраве – разговор със Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.
• Млади изследователи: Мартин Тотев – студент от пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за своята разработка "Ръкавица срещу тремор".
• Анатомичен атлас: Какво трябва да знаем, за да запазим по-дълго мозъка си здрав и жизнен - разговор с Ваня Василева, повод е книгата "Силата на мозъка" на Катрин де Ланг.
• Психология за всички: жестовете и езикът на тялото - сигнал за какви психологични проблеми са – разговор с психотерапевта, клиничен психолог, директор на "Психодраматична работилница" Милена Ташкова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Митът за Мелузина в творчеството на Мел Бони, Феликс Менделсон, Габриел Форе и Александър Деспла.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
На живо от Братислава!!!
Гостуване на виртуалната изложба, посветена на Сирак Скитник.
Участници:
• Негово Превъзходителство Васил Петков, посланик на Р България в Словашката република;
• Милен Митев, генерален директор на БНР;
• проф. Боян Добрев, създател на изложбата;
• Ваня Радева, директор на Българския институт в Братислава.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Концерт народна музика с изпълнения на кавалджията Недялко Недялков, Владимир Карпаров – саксофон, Spectrum Vocal Band, певиците Александра Борисова, Ивелина Димова…

от 19.00 до 20.30 часа
Музикалните вечери
Директно от Първо студио на БНР
Концерт на Биг бенда на БНР – Биг бенд джаз академия "Мост между поколенията". Златни български хитове на Вили Казасян, Димитър Вълчев, Борис Карадимчев, Петър Ступел, Александър Йосифов, Атанас Бояджиев и други, изпълнени с новите гласове на млади поп певци и групи. Гост диригент – Георги Милтиядов.

от 20.30 до 21.30 часа
Концерт
водещ: Цветославия Бахариева

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Каква е ситуацията в украинското общество към днешна дата две години след началото на войната в Украйна – разговор в студиото с Мария Кравченко, представител на "Фулбрайт" – Украйна, която на 20 февруари откри фото изложбата "Украйна: Война и съпротива" в столичната галерия "Средец". Изложбата е дело на американски и украински фотографи, възпитаници на Програмата за разменно обучение "Фулбрайт".
• А сега внимавайте: Ивайло Кицов ни запознава с последния албум на легендата Питър Гейбриъл.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Гари Уилис, Стийв Тавалионе, Боб Бърг, Денис Чембърс, Лайл Мейс, Кърк Ковингтън, Пат Койл.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35