Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 22 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 39 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и изискано фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Недялко Недялков, Галя Петрова-Киркова, Димитър Богданов, Боряна Василева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Феймар", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мили мой Мио" от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Спомен за Христо Карастоянов – разговор с Костадин Бонев, режисьор на филма "Гео Милев в лабиринта на времето", в който Христо Карастоянов е основен участник с романа си "Една и съща нощ", който ще бъде излъчен на специална прожекция в кино "Одеон" в памет на големия български писател, напуснал ни преди по-малко от месец, в деня на неговото рождение.
• Темите на деня: Мисията учител по български език и литература – разговор с писателя Евгени Черепов, учител по БЕЛ в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, за учениците, които го вдъхновяват, литературния клуб, който е създал в училището и вдъхновението, което носи на учениците му, и за новия му роман "Извън обхват".
• Разговорът: "Професия лобист. Какво представлява тя, и колко е важна нейната регулация". Какво е да си лобист в Германия и какви са предизвикателствата пред една българка, за да бъде лобист на първа линия пред федералните министерства и парламента в Берлин. Разговор с Цветелина Тодорова, ръководител отдел "Пенсионни политики" в германската Асоциация на компаниите за инвестиционен мениджмънт, отговаряща за всички политики, свързани с пенсионни фондове и модели на пенсионно осигуряване с финансови инструменти.
• Минути на редактора: Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – питаме днес в минутите на редактора Любомира Костова, режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова, автор на текста.
• Денят делово
- Каква е целта на новосъздадения клуб "Ускорение" и защо се появява точно сега?
Какви са гаранциите, че той е надпартиен, визионерски предприемачески клуб?
Какъв е начинът, който предлагат инициаторите му, за да се постигне развитие на страната ни на "по-висока скорост" и по-бързо да настигнем по ръст на икономиката и стандарт на живот останалите страни от Европейския съюз?
Събеседници: Владислав Панев - депутат, заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание, Филип Ромбаут – изпълнителен директор на "Агрополихим".
- В какво се изразява, кого и как засяга новият европейски регламент за цифровите пазари, който предстои да влезе в сила през март тази година? Събеседник: Бистра Кирова – управляващ партньор в Sofia Angels Ventures.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Звучи английската вокалистка Сара Джейн Морис с песни от албума си "Let The Music Play" от 2021 г., в който си сътрудничи с италианския ню джаз музикант Нерио "Папик" Поджи. Албумът е записан виртуално по време на пандемията от коронавирус и съдържа кавър версии на световни хитове от 80-те и 90-те години, както и няколко авторски песни на двамата европейски музиканти

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Проф. Румяна Л. Станчева за новата си книга "Сравнително литературознание. Фаталната жена и пет европейски кройки на романа".
• "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел представя преводачката Паулина Мичева.
• Христо Раянов за документалния филм "На музиката с любов. Георги Бейков - маестрото на старата градска песен", режисьор Лора Керемедчиева.
• Нов брой на сп. "Култура" – представя Людмила Димова.
• Репортаж от откриването на "Съхранение" – изложба на Надежда Олег Ляхова в къща музей "Вера Недкова", НХГ.
• Фотографска изложба на Мариета Ценова в галерия U.P.A.R.K. "F for Folklore, F for Frida".
• Пламен Петров за експозицията "Голямото надлъгване. Към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" в Художествената галерия Казанлък.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате, юбилате
водещ: Йоана Георгиева
Акапелното хорово творчество на Феликс Менделсон.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Как климатичните промени влияят на човешкото здраве – разговор със Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.
• Млади изследователи: Мартин Тотев – студент от пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за своята разработка "Ръкавица срещу тремор".
• Анатомичен атлас: Какво трябва да знаем, за да запазим по-дълго мозъка си здрав и жизнен - разговор с Ваня Василева, повод е книгата "Силата на мозъка" на Катрин де Ланг.
• Психология за всички: жестовете и езикът на тялото - сигнал за какви психологични проблеми са – разговор с психотерапевта, клиничен психолог, директор на "Психодраматична работилница" Милена Ташкова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Митът за Мелузина в творчеството на Мел Бони, Феликс Менделсон, Габриел Форе и Александър Деспла.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
На живо от Братислава!!!
Гостуване на виртуалната изложба, посветена на Сирак Скитник.
Участници:
• Негово Превъзходителство Васил Петков, посланик на Р България в Словашката република;
• Милен Митев, генерален директор на БНР;
• проф. Боян Добрев, създател на изложбата;
• Ваня Радева, директор на Българския институт в Братислава.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Концерт народна музика с изпълнения на кавалджията Недялко Недялков, Владимир Карпаров – саксофон, Spectrum Vocal Band, певиците Александра Борисова, Ивелина Димова…

от 19.00 до 20.30 часа
Музикалните вечери
Директно от Първо студио на БНР
Концерт на Биг бенда на БНР – Биг бенд джаз академия "Мост между поколенията". Златни български хитове на Вили Казасян, Димитър Вълчев, Борис Карадимчев, Петър Ступел, Александър Йосифов, Атанас Бояджиев и други, изпълнени с новите гласове на млади поп певци и групи. Гост диригент – Георги Милтиядов.

от 20.30 до 21.30 часа
Концерт
водещ: Цветославия Бахариева

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Каква е ситуацията в украинското общество към днешна дата две години след началото на войната в Украйна – разговор в студиото с Мария Кравченко, представител на "Фулбрайт" – Украйна, която на 20 февруари откри фото изложбата "Украйна: Война и съпротива" в столичната галерия "Средец". Изложбата е дело на американски и украински фотографи, възпитаници на Програмата за разменно обучение "Фулбрайт".
• А сега внимавайте: Ивайло Кицов ни запознава с последния албум на легендата Питър Гейбриъл.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Гари Уилис, Стийв Тавалионе, Боб Бърг, Денис Чембърс, Лайл Мейс, Кърк Ковингтън, Пат Койл.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15