Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеор през хартията – Епизод 1: Петя Дубарова

Снимка: БНР

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно

Епизод 1 – Петя Дубарова

За напусналата този свят само на седемнайсет години през 1979 година Бойко Ламбовски разговаря с поетесата и драматурга Мирела Иванова, с писателя Деян Енев и с критика и литературния историк Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Предаването е опит да се съхранят в звук някои спомени на връстници и съмишленици по перо на хора, познавали Петя приживе.

Деян Енев разказва за писмата, разменяни с Петя, за своето ученическо гостуване в Бургас преди вече повече от четири десетилетия, за потреса от новината за самоубийството на Петя в поделението, където вестта застига маршируващата по плаца рота.


Мирела Иванова припомня семинарите на сп. "Родна реч" и прочутата снимка, на която освен Петя в средата могат да се видят днес други известни български поети и писатели, общественици, преводачи.

Гергина Кръстева обяснява интереса към поезията на отишлата си така рано поетеса не само с ореола на трагизъм около живота и произведенията ѝ, но и с резонанса, който и днес стихотворенията й намират у младите хора на България.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38

Когато адреналинът те кара да се чувстваш жив

Павлин Митев е незрящ приключенец, който обича да си поставя високи цели. Активното спортуване е неизменна част от неговия живот. Планинското катерене и тандемното колоездене му доставят истинско удоволствие. Изминавал е определени маршрути на Витоша единствено със своето куче водач. Затова и се шегува, казвайки през усмивка, че тази планина може да..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32