Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Вацов:

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова
Снимка: БНР

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на (ФХСИ).

Свикнахте ли с войната

"Тя е нещо, с което трудно може да се свикне, когато човек гледа както трагедията, така и героизма на украинците. За съжаление войната ще продължи и тя се стабилизира като положение, не се вижда бърз изход от нея. За огромно съжаление агресорът Кремъл успя да постигне икономическа самодостатъчност, което му позволява да продължава да води войната, независимо от санкциите, и също така виждаме, че Кремъл категорично радикализира своите послания на тотална война – както обърнати към Запада, така и към самото руско общество. Пример за това е една всъщност банална руска пропаганда – беше поднесена на Запада чрез интервюто с Карлсън, както и убийството на Навални беше също категорично послание към света и вътрешната аудитория на Русия, че повече мърдане няма."

Про-руските онлайн издания сега

"Про-руските наративи се промениха от началото на пълномащабната война досега. Преди две години основните руски наративи бяха: пазете неутралитет, не спирайте да купувате руски газ, не давайте оръжие на Украйна, за да бъдете въвлечени във война, и тези опорки бяха речитативите на Нинова, Румен Радев, Костадинов и т.н. Всичко това сега изчезна с новото правителство, и за да се запази про-руската реторика на българската сцена, ние наблюдаваме един нов акцент върху историята и 3 март, който ни свързва с Русия като някаква освободителка. Разбира се, закачиха и паметника на Съветската армия към това. Всеки опит да бъде преосмислено миналото се превръща в отродителство и подобни термини, които обругават съпротивата срещу руската агресия."

Евроатлантизмът на ГЕРБ и цветята на руската посланичка

"ГЕРБ никога не са били евроатлантическа партия. Знаем много добре, че ГЕРБ построи "Турски поток" в България и много добре знаем, че руските интереси у нас са ненакърнени почти навсякъде. Доколкото има разтоварване от енергийната ни зависимост от руски газ, то то не се дължи на ГЕРБ, а от двете редовни правителства в последните две години. Но това е крайно недостатъчно, за да спре "руската стъпка" в България. Ясно се вижда разкрачената позиция на външно министерство в лицето на Мария Габриел – от една страна, тихомълком се позволява на Митрофанова да слага цветя на паметника в Лозенец, в същото време се оказва, че са я привикали, за да ѝ направят забележка за смъртта на Навални. Която забележка дойде с голямо закъснение. Друг е въпросът, че не се е явила посланичката, а неин заместник. Тоест постоянно има клатене в политиката, която ГЕРБ провеждат повече от десетилетия."

ДПС

"Нашата фондация следи една мрежа от около 400 сайта "гъби" – роботизирани сайтове с едно и също съдържание. Тази мрежа гравитира около "Блиц", която се свързва с Делян Пеевски, без да можем да докажем категорично, че е така. Тези сайтове бяха създадени през ноември 2022, непосредствено около началото на горещата война в Украйна. Първо, през март 2022 бяха 7-8, през ноември станаха 370. И те започнаха да разпространяват руски пропагандни послания включително чрез директни преводи от руските медии и военни кореспонденти. Тези сайтове биват ретранслирани в социалните мрежи вероятно през хора, на които се заплаща да споделят това съдържание. Тази огромна машина избълва в началото на 2023 над 150 хиляди публикации, които въртят руски опорки и си представете колко пъти са споделени в социалните мрежи, и какъв ефект имат върху потребителите. Тази машина започна полека да спада през второто и третото тримесечие на миналата година, интересното е, че в последното тримесечие на 2023 внезапно тази машина започна да пада. От 150 хиляди падна на 60 хиляди публикации, които тиражират руски опорки и то много по-смекчени. 

И забележете, какво съвпадение – рязко в същите тези сайтове изгря Делян Пеевски като пръв евроатлантик. Те започнаха да тиражират изцяло новото му лице на евроатлантически ястреб. Като гледам как текат патакламите около правителството, очаквам пак да видим обратния резултат, тъй като самият Пеевски, карайки се с Христо Иванов, тия дни се върна към добре овладяната от него руска реторика.

Трябва да кажем, че Пеевски е човекът, който 2013-2014 чрез собствената си тогава медийна група и присъдружни медии, той въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство. През 2013 за първи път тези руски опорки бяха вкарани за омаскаряване на тогавашните протести срещу Пеевски и Орешарски. От медиите на Пеевски – "Телеграф", "Блиц" и т.н. Те започнаха да наричат протестиращите "соросоиди", "либерасти", "толерасти", "гендари" – все изрази, директно взети от руския език. Това са калки от руски език и изобретени от руската пропагандна машина да омаскарява на последните големи протести в Русия на Балатая през 2011-2012 и след това за всяка гражданска съпротива, която излезе на терен.

Този репертоар за омаскаряване на граждански, икономически и политически противници на всеки, който ти е неудобен, чрез метода на бухалката, беше вкаран от медиите на Пеевски в България.

От ноември 2013 със старта на Евромайдана в Украйна и през март 2014 с анексията на Крим се вкараха и външнополитическите наративи на руската пропагандна машина, а именно че има един глобален хегемон – Запада, който потиска всички народи, а Русия се надига срещу него."

КТБ, съдия Цариградска и бившите медии на Пеевски

"Със сигурност по времето на фалита на КТБ се появи този модел на медии, които са изцяло поръчкови, т.е. провеждат политически опорни точки на онзи, който ѝ плаща, и играе ролята на бухалка, спрямо всички, които са негови противници и съперници. Може да се наблюдава как се променя политиката на сайтовете в зависимост от платеца. ПИК, които бяха едни от първите носители на про-руска пропаганда, които обаче, когато предстоеше европредседателството на България, внезапно получиха грантове от тогавашното правителство и рязко смениха плочата. Сега машината около БЛИЦ също преминава от плочата на руската пропаганда към плочата на евроатлантизма. Докога? – Докато ѝ плащат да прави това."

Триъгълникът медии-бухалки – прокуратура – политици

"Да си припомним как фалира КТБ – ами, тя беше фалирана през именно тези медии, тогава собственост на Пеевски. В тях се изнесе информация, че тя ще фалира, прокуратурата влезе в КТБ и всички знаем кои са политиците, свързани с тази акция. Т.е. КТБ беше фалирана поръчково. Това поръчково превземане на бизнеси става винаги по този начин. Това ни показа и съдия Цариградска по време на изслушването ѝ в НС. Пускаш в тези медии някакви странни съобщения за някой бизнес, компромати и прокуратурата се самосезира именно по публикациите на тези медии-бухалки и атакува съответния бизнес. Естествено за целта трябва да има и политически чадър."

"Олигарските се опитват да превземат прокуратурата"

"Ако тръгнем от 2013-2014 и големите протести срещу Пеевски и Орешарски, срещу тях бяха организирани контрапротести и бяха обвинени бизнесмени, които симпатизират на автентичния протест за това, че са олигарски. Помним и агнешките главички срещу съдия Лозан Панов. Непрекъснато се произвеждат от тези медии и определени политици огледални фикции за това, че има олигарски от другата страна и че никой протест не е автентичен. Всички са маскари и всички са купени, това ни внушават. Това е част от системата на дискредитиране на гражданското общество. Това в съвременния свят е канонизирано като пакет от формули, с които можеш да се справиш с политически и икономически противници. И най-вече с граждански съпротиви. Защото най-тежкото нещо за една олигархично корумпирана държава са гражданските съпротиви."

"Борбата е за прокуратурата и Антикорупционната комисия"

"Да, Пеевски е прав. Борбата наистина е за прокуратурата и Антикорупционната комисия. Борбата е там да се сложат хора, които да свършат работа. Което Пеевски не иска. Да свършат работа имам предвид – добра работа, полезна за обществото и да изчистят системата. Това не иска г-н Пеевски. За да свършат полезна за обществото работа, там трябва да отидат хора некорумпирани, с авторитет, доказани в своята честност. Има такива и те не са един и двама. Обаче очевидно Пеевски не иска това. Защото директно посочва с пръст и нарича олигархия хора като Янкулов, например (бивш прокурор и настоящ юрист в АКФ). Което е пълен абсурд. Така че битката наистина е за прокуратурата и Антикорупционната комисия и Пеевски не се шегува, но не иска тази битка да бъде спечелена от хора, които ще му попречат да ги овладява."

За гражданската енергия в защита на проговорилите магистрати, "сглобката" и трудното ѝ удържане – чуйте в звуковия файл.


Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45