Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в музиката – празник на многообразието

Клара Шуман, Сесил Шаминад, Барбара Строци, Фани Менделсон, Франческа Качини
Снимка: Wikipedia

Тази година Българското национално радио отново е част от инициативата "Жените в музиката – празник на многообразието" на Европейския съюз за радио и телевизия заедно с 48 обществени радиостанции от целия свят. В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Еврорадио осъществи нови програми от проекта, озаглавен "Жените в музиката", който започна през 2019 година.


Специално за "женския месец" март през 2024 г. програма "Христо Ботев" представя серията "Звукови хроники" с автор и водеща Даниела Найденова, посветена на прочути жени, творили музика през вековете. Предаването се излъчва всеки петък от 16.30 до 17.00 часа и включва портрети на:

- 1 март: легендарната немска пианистка, композиторка и педагог от епохата на Романтизма Клара Шуман (1819-1896);
- 8 март: френската романтична композиторка, превърнала се в еталон за творчески успехи Сесил Шаминад (1857-1944);
- 15 март: фамозната италианска барокова композиторка и виртуозна певица Барбара Строци (1619-1677);
- 22 март: немската романтична композиторка, певица и пианистка Фани Менделсон (1805-1847);
- 29 март: талантливата италианска барокова композиторка, певица, лютнистка и поетеса Франческа Качини (1587-1645?).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Kласика в жанра – Глен Хюз се завръща в София

А сега да станем! Шапки долу! Защото влиза един ритащ същински хард рок колос, класик. Казват, че жив класик бил онзи, дето, като го срещнеш, си викаш: "Божичко, тоя още ли е жив!". Да, жив е гигантозавърът, който гордо носи името Глен Хюз . Голям приятел на България и герой, който си сверява часовника с миналото в името на бъдещето. А той още го..

публикувано на 20.05.24 в 14:37

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата – разговор в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на автора..

обновено на 20.05.24 в 10:44

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50