Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Мартин Спасов честити 8 март на дамите в стихове

| обновено на 08.03.24 в 10:32
Снимка: Личен профил

През 2013 г. ръкописът му печели Националния конкурс за издаване на дебютна книга в раздел поезия на издателска къща “Хермес“. Първата му стихосбирка носи заглавието “Аз мога да цитирам тишина“. С нея успява да спечели Националната награда за поезия “Южна пролет“ в Хасково през 2014 г.

През лятото на 2015 г. става носител на престижното отличие – Националната литературна награда за поезия “Владимир Башев“. През 2016 г. е награден с Национална награда за поезия “Дамян Дамянов“ в Сливен, а през 2017 г. взима наградата за изкуство и култура в родния си град Шумен. Той е автор на четири стихосбирки. Казва се Мартин Спасов и на 8 март избрахме да ви срещнем с него, за да направим една ефирна почерка със стихотворения. 

Писането е самотно занимание. Човек трябва да се оттегли от шума около себе си, шумът вътре, и да може да напише с думи това, което го гложди, което трябва да освободи от себе си. След като стихотворението поеме, аз вече го гледам от дистанция и си обяснявам тласъкът, който ме е накарал да го напиша.

Определя се като съзерцател, който събира и запечатва моменти. "Моята поезия не е ориентирана конкретно към една жена, тъй като аз не обичам да озаглавявам стихотворенията си. За мен е важно всеки един читател да открие себе си и да се припознае в думите“, казва той.

В днешния ден той пожелава на жените да бъдат здрави, да намират повод за усмивка във всичко и да се чувстват значими в очите на отсрещния човек. Пожелава им също винаги да намират онзи тласък и вятър под крилете, който да ги кара да се извисяват над битовото. В края на разговора той черпи слушателите на програма "Христо Ботев" със следния стих: 

Падат кичури тишина върху думи назаем взети
Тази нежност кога летя, като птица бурна в сърцето ми
Как да нарека океан, който жадно от мене пие
С теб обичам да бъда сам, мен ме плаши да казвам “ние“
Няма множествено число, щастието е едно едничко
Ти отричаш, че има любов, не отричаш ли всъщност всичко?
Ако раната не кърви, защо я наричаш рана?
Сърцето бедно като дервиш, плаща всичко, което няма.
Ще плати и потопът див, и в подмолите ще се скрие.
Благодаря ти, че бях щастлив, мен ме плаши да казвам “ние“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50