Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

| обновено на 17.04.24 в 13:00
Снимка: Фейсбук

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив

Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси. Умее обаче нещо, което повечето от нас, макар и по-големи, не можем – да си сложи сам венозна инжекция. Кирил има хемофилия и това налага редовна терапия, извън която животът му е като на всяко друго момче в България.
По отношение на това рядко наследствено заболяване медицината е напреднала. Очаква се венозните инжекции да бъдат заменени от подкожни, а честотата на поставянето им да бъде намалена. Още за срещата на семейството му с на пръв поглед плашещата диагноза разказва бащата на Кирил – Бойко Гаргов, който освен родител, е и регионален координатор на Българската асоциация по хемофилия.

"Първоначално винаги има един шок със срещата с хемофилията. Хората го приемат страшно и болезнено, но когато човек влезе в темата, се оказва, че дяволът не е толкова страшен. Просто трябва да се назначат лекарства и да започнат да се прилагат по схема. Когато терапията се прилага правилно, детето обикновено няма съществени проблеми", разказва бащата на Кирил в ефира на "Нашият ден". 
Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00