Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографската изложба "Невидима София: изчезналите киносалони"

Вълнуващ фоторазказ за софийските киносалони

Снимка: nOva art spacе

Един вълнуващ фоторазказ, който ни изпраща на пътешествие в началото на ХХ век. На 24 април в галерия nOva art spacе се открива фотографската изложба "Невидима София: изчезналите кина на София". За експозицията, която проследява историите на най-ранните кина в града, в "Нашият ден" разказва София Павлова от "Програмата" – организатор на изложбата. Партньор на организаторите е "L’Europeo".

Изложбата, съчетава архивни кадри, събрани от различни български институции, със съвременни фотографии на сградите, които са били кина, в техния сегашен облик, казва Павлова. По думите на организатора идеята на проекта е чрез носталгичното усещане да бъде провокиран и размисъл в обществото за съдбата на тези сгради и за това какво можем да направим или променим. Съвременните кадри в изложбата са дело на фотографите Александър Станишев, Ивелина Гинчева и Георги Андинов.

"Невидима София: изчезналите киносалони" може да бъде видяна до 27 април в галерия nOva art spacе.

След това кадрите ще бъдат изнесени на открито пред Народния театър.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София – домакин на световната среща на IETM през юни

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts ). Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители,..

публикувано на 26.05.24 в 09:10

"Очила и нови разкази" на Иво Сиромахов

13 години след като за първи път изненада читателите, в ново издание, допълнено с 13 нови истории, излиза сборникът "Очила и нови разкази" от писателя, журналист, сценарист и водещ Иво Сиромахов. Иво Сиромахов: Светът на българина е предимно свят на материалното В 31 истински и почти истински истории той маха мантията си на едно от..

публикувано на 26.05.24 в 08:50

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05