Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

| обновено на 22.04.24 в 10:04
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов
Снимка: Ист. работилница "Люлин"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва върха Еверест.

Преди 40 години Проданов изкачва най-високият връх на земята в т.нар. "зона на смъртта", която е над 8000 метра. Той остава и на следващия 21 април. Докато протича спасителна акция, от базовия лагер се опитват да поддържат постоянна връзка с него, радистът го окуражава, изричайки думите – "Ице, ти си голям мъж, моля те, не заспивай, ти си голям българин, към теб тичат хора!". Комуникаторът на радиостанцията обаче се чува все по-рядко, докато затихва съвсем.

След 40 години друг вид почит ни напомня за подвига на Проданов. Жители на столичния квартал "Люлин" се обединиха в идеята да кръстят улица на името на легендарния алпинист.

Идеята за именуване на улица с името на Христо Проданов възниква през 2022 година, когато Инициативният комитет Историческа работилница "Люлин" представя предложение за това на Столичния общински съвет. И така улица 611 става улица "Инж. Христо Проданов", като заслугата за това се дължи на подкрепата и солидарността от страна на общността.

"Преименуването на улицата е израз на нашата благодарност и уважение към Христо Проданов", споделя Габриел Тачев от Историческата работилница "Люлин" по време на интервю за "Нашият ден". "Това е една малка, но важна стъпка в почит към героите на нашата страна."

Процесът на преименуване не беше лесен, разказва Тачев, но се проведе с ентусиазъм и ангажимент. Започна с анкета в социалните мрежи, където участието на хората от квартала показа ясната им подкрепа към идеята. Следващата стъпка беше събирането на подписи от местни интелектуалци и общественици, които без резерви подкрепиха предложението.

"Хората в "Люлин" реагираха с положителни емоции към преименуването", разкрива Тачев. "Това показва колко е важно за нас да се отдаде дължимото на тези, които са допринесли за нашата история."

Габриел Тачев споделя, че следващата инициатива на Историческа работилница "Люлин" е свързана с предложението за преименуване на спирка 308 в ж.к. "Люлин" 3. Планира се тя да бъде преименувана на името на Културен център "Люлин", след това са подготвили, пак в "Люлин 6", в близост до улицата на Христо Проданов да се преименува една градинка, която е до блока, в който е живял Борис Годжунов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05