Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

| обновено на 22.04.24 в 10:04
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов
Снимка: Ист. работилница "Люлин"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва върха Еверест.

Преди 40 години Проданов изкачва най-високият връх на земята в т.нар. "зона на смъртта", която е над 8000 метра. Той остава и на следващия 21 април. Докато протича спасителна акция, от базовия лагер се опитват да поддържат постоянна връзка с него, радистът го окуражава, изричайки думите – "Ице, ти си голям мъж, моля те, не заспивай, ти си голям българин, към теб тичат хора!". Комуникаторът на радиостанцията обаче се чува все по-рядко, докато затихва съвсем.

След 40 години друг вид почит ни напомня за подвига на Проданов. Жители на столичния квартал "Люлин" се обединиха в идеята да кръстят улица на името на легендарния алпинист.

Идеята за именуване на улица с името на Христо Проданов възниква през 2022 година, когато Инициативният комитет Историческа работилница "Люлин" представя предложение за това на Столичния общински съвет. И така улица 611 става улица "Инж. Христо Проданов", като заслугата за това се дължи на подкрепата и солидарността от страна на общността.

"Преименуването на улицата е израз на нашата благодарност и уважение към Христо Проданов", споделя Габриел Тачев от Историческата работилница "Люлин" по време на интервю за "Нашият ден". "Това е една малка, но важна стъпка в почит към героите на нашата страна."

Процесът на преименуване не беше лесен, разказва Тачев, но се проведе с ентусиазъм и ангажимент. Започна с анкета в социалните мрежи, където участието на хората от квартала показа ясната им подкрепа към идеята. Следващата стъпка беше събирането на подписи от местни интелектуалци и общественици, които без резерви подкрепиха предложението.

"Хората в "Люлин" реагираха с положителни емоции към преименуването", разкрива Тачев. "Това показва колко е важно за нас да се отдаде дължимото на тези, които са допринесли за нашата история."

Габриел Тачев споделя, че следващата инициатива на Историческа работилница "Люлин" е свързана с предложението за преименуване на спирка 308 в ж.к. "Люлин" 3. Планира се тя да бъде преименувана на името на Културен център "Люлин", след това са подготвили, пак в "Люлин 6", в близост до улицата на Христо Проданов да се преименува една градинка, която е до блока, в който е живял Борис Годжунов.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в деня на "Св. Св.Константин и Елена"

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Инж. Дилян Млъзев , кмет..

обновено на 21.05.24 в 09:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35