Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

4
Снимка: Николай Попов

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър "София". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях". Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена.

"Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и драматургично – нищо. И все пак има един конец. Това е магическата среща с непредвидимото. Както и комичната редица от поражения от несбъднати очаквания. 

В историите се превъплъщават актьорите: Мила Банчева, Милена Живкова, Неда Спасова, Ангела Канева, Дениза Павлова, Станка Калчева и Пламен Манасиев.

Николай Поляков казва, че в текста лесно могат да се открият дофеминистки и постфеминистки оплаквания. "Ако ги търсиш. Аз ги подминах. За сметка на обожанието ми към жената."

Надя Атанасова разговаря за "Артефир" с актрисата Неда Спасова, която разказва за работата си с режисьора Николай Поляков и за успеха на филма "Защото обичам лошото време", в който тя играе главната роля.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки – Николай Попов
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Константин Соколов с награда "Аскеер" в категорията "Водеща мъжка роля"

Фондация "Академия Аскеер" връчи за 33-и път своите награди на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. В категорията "Водеща мъжка роля" тази година статуетката, изработена от Георги Чапкънов-Чапа, получи актьорът Константин Соколов. Наградата му беше присъдена за ролята на Петър в спектакъла "Ботушът" във Варненския..

публикувано на 28.05.24 в 17:16

Перфектни тела – какво се крие зад труда на професионалните танцьори?

Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера под погледите на преподаватели,..

публикувано на 28.05.24 в 16:10

Излезе годишният брой на "Списание за танц"

"Списание за танц" е единственото българско печатно издание за балет, съвременен танц и пърформанс и танцова култура. Излиза един път през годината. На 120 страници то разказва за миналото, настоящето и бъдещето на танцовата култура в България и по света. Водеща тема на брой 6 е "Стойността на танца". В списанието намират място текстове на..

публикувано на 28.05.24 в 15:35

Ученици играят "Меко казано" по Валери Петров

Ученици от осми и девети клас участват в постановката "Меко казано". В съвременната адаптация на Валери Петров са поставени проблемите за човешката съвест, за приятелството, за лъжата и последиците от нея, но по динамичен и нестандартен начин. С хип-хоп танци, рап, фокуси, свирене на китара, каране на скейтборд и още интересни тийнейджърски..

публикувано на 28.05.24 в 12:05

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53