Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуство в помощ на изкуството":

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

| обновено на 13.05.24 в 13:23
Творба от изложбата "Изкуство в помощ на изкуството"
Снимка: Музей-галерия "Анел"
В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов, който е и инициатор на идеята.
Изложбата, част от проекта, ще се проведе от 14 до 30 май в музей-галерия "Анел" в столицата. Проектът е под егидата на националната платформа "Изкуство в помощ на изкуството" и е реализиран с подкрепата на фондация "Имеон-Балкани". Тази неправителствена организация вече над две десетилетия подпомага и популяризира българското изкуство.

В рамките на проекта са организирани множество изложби, които имат за цел събиране на средства за подпомагане на млади български таланти. "Нашата мисия е да бъдем активни участници в културния живот на страната, като подкрепяме новите поколения артисти", споделя д-р Станкулов в интервю за предаването.

Преподаватели от водещи висши училища по изкуства в страната, включително НХА, ВТУ, СУ и Шуменски университет, са дали своя принос, като са дарили свои творби за изложбите. Всеки от тях е мотивиран от желанието да помогне на младите таланти да реализират своите амбиции в областта на изкуството.

Средствата от продажбите на изложбата ще бъдат насочени към Годишния фонд за изкуство, създаден от Фондация "Имеон-Балкани". Този фонд осигурява стипендии, покриващи семестриални такси за избрани студенти, които са определени чрез специално сформирано жури от преподавателите в университетите.

На откриването на изложбата, което ще се състои утре вечер, ще бъдат обявени и наградените стипендианти. Критериите за избор, както подчертава д-р Станкулов, са изградени така, че да изключват всякакви личностни предпочитания и да осигурят обективност и равен шанс за всички кандидати.

Ще бъдат представени произведения на проф. Ивайло Мирчев, проф. д-р Кирил Божков, проф. д-р Здравка Василева, проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д.н. Лаура Димитрова, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Мартина Караиванова, проф. Димитър Рашков, доц. д-р Мариета Конова, доц. Пенчо Добрев, гл. ас. д-р Красимира Дренска, гл. ас. д-р Юлиан Станкулов, гл. ас. д-р Живка Маринова, Анатолий Станкулов, Иван Яхнаджиев.

В заключение на интервюто д-р Станкулов отправя послание към младите артисти: "Не спирайте да се стремите към постижения всеки ден и вярвайте в своите възможности." Той подчертава значението на непрекъснатото самоусъвършенстване и активното участие в културния живот като ключ към личен и професионален успех.

Освен изложбите и фонда за стипендии, фондация "Имеон-Балкани" работи и над други инициативи, включително разработването на нов уебсайт. Тази платформа предоставя информация за всички текущи и предстоящи проекти, както и ще предлага възможност за покупка на арт дела. Уебсайтът е замислен като място, където широката публика може да разгледа и закупи творби, дарени от артисти, участвали в благотворителната инициатива, и така да допринесе за развитието на българското изкуство.

Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20