Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Кино Испания: плакати за филми с награди"

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Ерина Боянова и Божидар Александров
Снимка: БНР

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди".

Домакин на изложбата "Кино Испания: плакати за филми и награди" е Институт Сервантес – София. Серията от седем нови плаката на емблематични испански филми от 50-те години до днес е естествено продължение на проекта "Мода Испания", разказва Боянова. Изложбата следва същата хронологична рамка и по сходен начин изследва взаимоотношенията и ключовите моменти в развитието на испанската култура.

Отправна точка на изложбата е филмът от 1956 година "Главната улица" (Calle Mayor) на режисьора Хуан Антонио Бардем. По думите на Боянова историческият контекст в Испания има своя линия на развитие, която се отразява в културата и обществото. Седемте избрани филма разкриват тези взаимоотношения през различните десетилетия.

Избраните филми са отличени с филмови награди – това е едновременно логична рамка и иронична гледна точка в изложбата, споделя Боянова. Художничката изброява заглавията, които е подбрала в проекта: Calle Mayor (1956 г.) реж. Хуан Антонио Бардем, El verdugo (1963 г.) реж Луис Гарсия Берланга, Ese oscuro objeto del deseo (1977 г.) реж. Луис Бунюел, Volver a empezar (1982 г.) реж. Хосе Луис Гарсия, Abre los ojos (1997 г.) реж. Алехандро Аменабар, Volver (2006 г.) реж. Педро Алмодовар, La novia (2015 г.) реж. Паула Ортис Алварес.

Изложбата "Кино Испания: плакати за филми с награди" се открива на 19 юни от 19 ч. в Институт Сервантес и може да бъде видяна до 19 юли.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23