Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Фотев: За бирата като джаз

Снимка: Pixabay

Науката, културата, боговете, светците, легендите, археологията, но и архитектурата, обещаните абатства и някои мечтани замъци, човешката особа, спортът, хуморът и природните дадености – какво ни казва бирата за всички тях, научаваме от автора на изследването "Езиците на бирата" Людмил Фотев – гост в "Нашият ден".

По думите на Фотев биреният свят непрестанно се променя – появяват се нови видове хмел, технологии за отглеждане и отлежаване на бирата. В последно време разкошен скок в световен план бележи качеството и разпространението на безалкохолните и нискоалкохолните бири. Хората имат възможност да подхождат по-здравословно и отговорно към алкохолната консумация, без да губят насладата от любимата напитка.

Бирата възпитава горчивия вкус. До края на 70-те години в Белгия децата са получавали до 2% алкохолна бира в училищните столове, разказва Фотев, според когото, ако горчивото е възпитано от ранна възраст, един млад човек няма да предпочете твърд алкохол. Още едно доказателство за това е, че в Русия единственият момент, в който е белязан спад на алкохолизма, е бил този, в който хубавата западна бира е навлязла на руския пазар.

"Бирата е най-вече социален лубрикант. Когато хората си говорят на по една бира – те са там, за да си говорят, а не да се напият", заявява Фотев. По думите на госта истинският бираджия оценява хубавата бира, без значение дали тя е индустриално или крафт производство. Също така всеки любител би могъл да си позволи най-доброто от света на бирата в международен мащаб – нещо, което е невъзможно, когато говорим за вино.

Една от мисиите на Фотев е да пребори стигмата, че бирата е футболна напитка за запалянковци. "Хората, които остават в тази стигма, не са подходящата читателска аудитория", подчертава Фотев. В книгата "Езиците на бирата" авторът изследва богатия свят на бирата през семиотична, културологична и историческа призма. 

Когато започва да пише за бирата още през 2009 година, Фотев не е очаквал, че ще има такъв качествен скок у нас. "Ако можем да се гордеем със сектор, където приватизацията е минала страшно прозрачно, където има най-доброто – това е биреният сектор в България", заявява гостът. Конкуренцията сред производителите е здравословна и всеки може да стане международно интересен, като използва местни съставки и традиции в производството – също като в джаза, допълва Фотев.

Повече за и отвъд книгата "Езиците на бирата" – намерете тук!

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как "Дивата София" ни учи да забелязваме природата в града

Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..

обновено на 03.12.24 в 13:14

Как общините могат да създават енергийни общности: ново обучение

В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..

обновено на 03.12.24 в 12:33

Жени и деца бежанци – пътят към успешната интеграция

В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...

обновено на 03.12.24 в 10:22

Персонализирано здравословно хранене: Как работи платформата NutriWell?

В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..

публикувано на 03.12.24 в 09:00

Запомнете: мендокусай!

В "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" най-кратка и ясна е рубриката "Кратко и ясно".  Този път в нея насочваме вниманието си към далечна Япония – древна страна, населена с японци, които умеят кратко и ясно да назоват неща, процеси и явления, които ние няма и да се сетим да назовем.  Японците например имат термина..

публикувано на 02.12.24 в 18:10