Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров

Трябва ли да се премахне следствената тайна?

Анелия Торошанова и Тодор Тодоров
Снимка: БНР

Трябва ли а се премахне следствената тайна? Тази следствена тайна свещена крава ли е? Ние трябва ли да я пазим, или може да я погазим? Това е темата на предаването "Законът и Темида". 

Тодор Тодоров, криминалист и графолог, консултант на "Законът и Темида", коментира:

Колко е важна следствената тайна

"Следствената тайна се извежда от понятието "следствие". В такава абсурдност живеем днес, че стигнахме до положение да изясняваме дали следствената тайна трябва да отпадне, или трябва да се запази. 

Следствената тайна се формира от всяко следствено дело. А следственото дело е съвкупност от всички доказателства, факти, обстоятелства, набор от експертизи и други, които се събират за доказване на едно престъпление и за доказване на съпричастността на извършителя или пък за неговото оневиняване."

Още в миналото наказателнопроцесуалните системи са две:

"Едната е англосаксонската, която се използва в САЩ, Канада. Характеризира се с това, че няма почти никаква разделеност между досъдебното производство и съдебното производство. Те са неделими. Там има една основна фигура – съдия-следовател. Този съдия-следовател, както събира доказателства, в един момент ползва другата си функция на съдия и съди уличеното лице. Англосаксонската система не намира приложение у нас. 

При нас приложение намира т.нар. "континентална" система, която е френска и немска, т.е. от теченията на двете наказателнопроцесуални системи. България принадлежи към втората – още от 1897 г. ние сме приели наказателнопроцесуалната система от континентален тип. Следствието е отделно производство от съдебното производство и разследването завършва с обвинителен акт. В България разследването се извършва от два процесуални субекта – следовател и разследващ полицай (преди се наричаше дознател, а делата в прерогативите на МВР – дознание). Разследващите полицаи обикновено разследват дела, не много сложни, за леки престъпления, но това не означава, че те не могат да участват в разследването и на по-тежки престъпления. 

В по-тежките престъпления – с практическа и правна сложност – основната фигура за разследването е следователят. Той разследва под ръководството на прокурора. Прокурорът също е разследващ орган. Прокурорът, като господар на досъдебното производство, наблюдава методично и дава указания. Често пъти при по-тежки престъпления прокурорът влиза в преки разследващи функции – да събира доказателства и да разпитва свидетели. Това са двата субекта в нашия тип разследване."

Тодор Тодоров сподели с болка, че следствената тайна основно се нарушава от прокуратурата, особено в последните 10 години. "А прокуратурата е основната институция, която трябва да брани следствената тайна. Но тя с обяснението, че около някои от делата има обществен интерес, трябва да бъдат задоволени желанията на обществото да узнае някои факти. Вдигат следствената тайна и произнасят факти и обстоятелства по медиите. 

Напоследък ми прави впечатление, че прокуратурата е част от онези сили, които искат да се премахне следствената тайна, за да се ползва от други хора. Тези хора най-често са политици. Тези хора са си въобразили, че с компромати и с подхвърляния на факти и обстоятелства по разследвания, предварителни проверки или други, ще оклеветят опонента и ще го обезсилят. Фактически не става така."

Тодоров е категоричен, че е абсурдно да падне следствената тайна, като се аргументира с примери. Според него разследването много ще се усложни. "Искането да падне следствената тайна е един съвременен маккартизъм."

Още за важността на следствената тайна, за контролната роля на съда в следствието, примери от недалечното минало, за нарушаваното на правата на пострадали, за предимствата на англосаксонската и на континенталната система, за обществената оценка на нашата съдебна система – чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14