Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище за родители

Д-р Георги Лазаров
Снимка: 1agb.com

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за да отхвърлим всеки здравословен риск в ранна възраст.

Наш гост в поредното издание "За здравето" е д-р Георги Лазаров, който мотивира срещата ни просто като разговор за бебета, деца и пораснали мъже. Специалистът по урология, андрология и полово развитие ни запознава с най-новите методи за прилагане на пренатален (вътреутробен) скрининг на бременни, които износват мъжка рожба.

Кога, какво и как да наблюдаваме и изследваме, кои чести аномалии откриват специалистите – около това акцентираме в здравната сюжетна линия. И получаваме отговори – някои стряскащи по отношение на честотата на аномалиите в половото развитие на мъжкия плод. Други оптимистични – поради множеството варианти един проблем да бъде решен: терапевтично или хирургично. За жалост понякога се налага и радикалната мярка аборт поради факта, че жизнените показатели на плода са несъвместими с живота.

"Най-важното, което проследяваме – подчертава нашият гост, е половото и хормоналното развитие на плода. Още в утробата на майката можем да проследим наличието на две семенни торбички, тяхната големина и разположение, да видим нормално ли е развитието на цялата полова система и хормоналните показатели за възпроизводство."

В различни аспекти с д-р Лазаров коментираме и най-честите урологични проблеми при жени и мъже, необходимостта от профилактични прегледи и изследвания, най-важните причини за безплодие, което е обект на специалността "андрология".

В следващото издание "За здравето" ще водим откровен и "сърдечен" разговор с проф. Арман Постаджиян – за сърцето, като феномен на човешкото тяло и човешките чувства.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15
Орхидея Dactylorhiza incarnata или месесточервен дланокоренник (снимка: Стефан Найденов, група

Орхидеите в България: Епизод 2 – Таксономия и изобилие

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidaceae. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 09.07.24 в 16:30