Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Елизабет Костова" – мост през океана на езиците

Снимка: Фондация "Елизабет Костова"

Литературната фондация "Елизабет Костова" е мост през океана на езиците, чрез който българската литература се среща с англоезични издателства и автори.

В студиото на "Нашият ден" гостуват Милена Делева, президент на Борда на фондация "Елизабет Костова", и Румен Павлов, преводач и поет, за да разкажат за току-що приключилата Международна поетическа конференция в Копривщица и фестивала "СтолицаЛитература".

Международната поетическа конференция, преминала под надслов "Застрашена природа", събра на едно място както млади, така и утвърдени поети, издатели, редактори и преводачи от България и англоезичния свят, разказват гостите в предаването.  

Кристин Димитрова, Линда Грегърсън, Ник Лиърд, Оливър де ла Пас, Надя Радулова, Джеймс Апълби, Антония Атанасова, Шон Карлсън, Свилен Иванов, Камелия Панайотова, Анастасия Стоева – това са част от учатсниците в изминалия поетически форум.

По думите на Делева живото присъствие е най-краткият път към културната дипломация, а преводът е средство да припознаем различното като нещо свое. Конференцията е била пресечна точка между разнообразни теми и световни тенденции в поезията.

В България преводната поезия трудно си проправя път до издатели и читатели. Според Павлов това явление до голяма степен е въпрос на традиция и възприятие. В България все още схващането за поезия е доста традиционно, органично в класиката, изучавана в училище, заявява преводачът.

"Има огромно друго поетично поле, което не звучи по този начин – то не звучи естествено за българското ухо. В съвременната американска поезия границата с прозата е много тънка. Чете се само от хора с много силен интерес в областта.", казва Павлов.

Тази вечер предстои последното събитие от 16-то издание на фестивала "СтолицаЛитература". Антония Антонова и Цветелина Вътева, които стоят зад "Вайръл стихове за секс и драма", ще се срещнат с читатели от  18:30 ч. в книжарница Elephant.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и..

публикувано на 27.06.24 в 11:51

Литературен гид: Какво да четем през лятото?

Водещият на "Нашият ден" Светлозар Желев влиза в ролята на литературен гид, за да предложи на слушателите няколко книги, които обещават леко, любопитно и вълнуващо лято . След наситеното с напрежение първо полугодие може би е необходим плавен преход към безгрижието на ваканционните дни. Чудесно средство за неговото осъществяване е новото..

публикувано на 27.06.24 в 09:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05