Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Влатко Глигоров:

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Снимка: Pixabay

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист.

Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на Национална многопрофилна детска болница и какви са сроковете – разговор в "Нашият ден" с д-р Влатко Глигоров, изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" към Министерството на здравеопазването.

Месец и половина след така наречената "първа копка" д-р Глигоров заявява, че работата по график върви с бързи темпове. След първоначалното забавяне на процедурата със седем месеца, премиерът Главчев и служебният министър на здравеопазването Галя Кондова са изискали ускоряване на дейността и първоначалният план е съкратен с девет месеца, пояснява гостът.

Изграждането на Национална многопрофилна детска болница е проект от национално значение, който не би трябвало да се влияе от политическите настроения, изтъква д-р Глигоров. Към момента педиатричната грижа в страната е разпокъсана, затова е необходим медицински център, който да гарантира своевременно и съвременно лечение на децата.

По думите на д-р Глигоров по време на изграждането е нужна прозрачност и комуникация с обществото – какво и защо се случва във всеки един етап на проекта. Без подкрепата на политическите сили и широката общественост проектът би се сблъскал с препятствия, подчертава директорът на здравната инвестиционна кампания.

Проектът да бъде видим, мястото да бъде фиксирано и процесът да стане необратим – това са били водещите цели за д-р Глигоров до този момент. По думите на госта към днешна дата проектът среща активна подкрепа от страна на Европейската инвестиционна банка, Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването.  

Д-р Глигоров очертава предстоящите етапи в процеса. До следващия понеделник предстои получаване на доклад за структура и капацитет на болницата. В рамките на този месец ще бъде проведена консенсусна среща между консултантите на всички заинтересовани страни. През октомври ще бъде изнесен доклад за проектирането и строежа на болницата, а до края на годината се очаква и доклад за медицинското и немедицинското обзавеждане.

Относно острия недостиг на педиатри и специалисти в детското здравеопазване д-р Глигоров заявява, че Министерството на здравеопазването работи в тази насока по Европейската програма за развитие на човешките ресурси с допълнителна програма "Специализация в здравеопазването +". 10 от 13-те области с липсващи медицински специалисти касаят областта на детското здравеопазване, подчертава д-р Глигоров.

В края на разговора д-р Глигоров изразява надежда, че в бъдеще ще може да даде на слушателите на предаването с една ясна структура и повече конкретика, относно изграждането на Националната многопрофина детска болница.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02