Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите професионални училища в България

Свищовската търговска гимназия

9
Снимка: Венета Гаврилова

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г.

Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от Димитър Шишманов, но след година е принудено да затвори заради трудности с издръжката и пречки от османската власт.

През септември 1883 г. в Русе учителката Анна Винтер, сестра на първия главен инженер на град Русе Едуард Винтер, открива немско училище за децата на значителната немска колония в града. С годините училището се оформя като немско практическо търговско училище, от 1906 г. се открива търговска гимназия, в която от началото на ХХ век учат предимно български ученици. Днес неин приемник е русенската Професионална гимназия по икономика и управление "Елиас Канети".

Не е случайно, че търговски училища се откриват тъкмо в големите дунавски пристанищни градове Свищов и Русе. Още преди Освобождението те са най-значимите търговски центрове, "врата" към Европа. Оттам минават стоките на някои от най-големите български търговци. Търговията остава един от основните клонове на стопанския живот на свободна България.

Търговската гимназия в Свищов дължи съществуването си на благодетеля Димитър Хадживасилев, който дарява 240 хиляди златни лева, за да се открие в града на родителите му "реално училище или класическа гимназия на негово име, в която да се преподава и политическа икономия”. Сградата на гимназията е изненадващо разкошна спрямо представите ни за съвременно действащо училище. Завършена е през 1895 г. по проект на виенския архитект Паул Бранк и е умалено копие на виенски университет.

Още от създаването на училището грижата за издръжката и функционирането му е поверена на почтени и отговорни граждани, членове на така наречената "ефория", старата гръцка дума за настоятелство. Можем и днес да я прочетем върху надпис на една сграда в Свищов, малка запазена част от имуществото на търговската гимназия.

Доброто име и богатата история безспорно са плюс за училището, но то, както всички други, трябва да се бори с изпитанията на времето при силна конкуренция и драстично намалял брой деца. Педагогическият екип реагира на предизвикателствата като въвежда модерни специалности, новаторски подходи и извънкласни дейности.

В историята на свищовската търговска гимназия, едно от първите професионални училища в България, отново виждаме как създаването, управлението, поддържането и развитието на една учебна структура от онези първи времена на съграждане на новата ни държава, само по себе си е предприятие, част от реалния стопански и културен живот на времето. То е дело на прозорливи, предприемчиви и почтени люде, добре знаещи собствения си интерес, но и отговорни и загрижени за общото, в чието бъдеще влагат средства и труд. Ще намери ли нашето време своята формула за създаване на бъдеще и по-конкретно на училища, които да служат на живота, на хората… В такива като по чудо запазени  и живи места като училищата с вековна история всъщност търсим ключ към отговора на този въпрос.

За историята и настоящето на Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов разказват главният учител Альоша Кушлов, преподавател по история и география, дългогодишната учителка по счетоводство и финанси Диана Илиева-Атанасова, младите учители Цветелин Борисов и Милена Борисова, учениците Борислав, Виктор и Богдан, бившите възпитаници Айхан Ахмедов и Лиляна Борисова. С факти за стопанската история и професионалното образование се включват доц. Илиана Петкова, ръководителка на екипа на проект "Столетниците  или най-старите професионални училища в България – минало, настояще и бъдеще" и историкът д-р Петър Добрев. 

Снимки: Венета Гаврилова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15