Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година, съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА.

Той разказва, че след 6 септември 1944 година диктатурата на пролетариата започва да забранява книги и "Борбата за един световен град" попада в списъка на забранените книги. Издателят посочва, че причините за това са идеологически – всичко което противоречи на "панславизма" и на комунистическата идеология е забранено. "Самият стар екземпляр на книгата носи печат "Забраненa от цензурата от комисията по контрола на печата", добавя той.

"Борбата за един световен град" е книга, написана за всички. Нейното появяване на бял свят събужда не само интерес в читателя, но и благодарност към добросъвестния автор“, посочва издателят.

"Книгата разглежда въпросите, свързани със съдбата на Проливите и Цариград, които възникват между европейските сили, както и техните дипломатически разговори, без за това да се уведомяват балканските страни и нарочно България. Това нещо се знае малко от нашата широка публика, интересуваща се от международните въпроси", разказва издателят пред БТА. 

Стефан Янчулев (С. А. Янчулев) е роден в 1900 година в София. Занимава се с журналистика и след Първата световна война сътрудничи на вестници и списания. През 1930 година е сред основателите на кооперация "Родно радио".  През 1935 година става уредник на спортния отдел на новооснованото държавно радио „София“. 

Негови книги са "Борбата за един световен град" от 1945 година, "Континент без усмивка. (Какво става в Средния Изток)" от същата година. 

В началото на 20-те години на XX век Стефан Янчулев е сред основателите на българското скаут движение.

Баща е на кмета на София Александър Янчулев, който заема поста от 1991 до 1995 година.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05