Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джаз Ерул Фест" с четвърто издание

Снимка: Трънско туристическо дружество

Четвърто издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои на 31 август в едноименното село в община Трън, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Проявата, инициирана от местни жители и Трънското туристическо дружество, цели популяризиране на красотата на трънската природа и съживяването на пограничния край.

Началото на проявата ще бъде дадено вечерта в същия ден с авторския концерт на Даниела Белчева "На север от изтока". Проектът носи името на първия самостоятелен авторски концерт на изпълнителката, който слага началото на успешната ѝ колаборация с джазмените Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов през 2021 г. Концертната програма включва оригинална музика с джаз и поп звучене, която е резултат от съчетанието между лиричния свят на песните на Белчева и импровизационния маниер на тримата музиканти. Авторката асоциативно свързва духа на първите си творби с мистицизма и минимализма на културата на северните страни, където е работила дълги години.

Организаторите на "Джаз Ерул фест" уточняват, че тази година за първи път гостите на музикалната проява ще могат да участват и като изпълнители в нея. За целта през целия ден желаещите любители или професионалисти ще могат да се качат на сцената и да изпеят любима песен от различен стил. Те също така могат да акомпанират на останалите изпълнители или просто да подкрепят изявата им. За мелодиите към изпълненията ще спомогнат музикантите Иван Бораджиев – флейта и саксофон и Петър Вангелов – пиано и ударни инструменти

Третото издание на "Джаз Ерул Фест" се състоя от 19 до 21 август 2022 г., а изкуството си пред публиката демонстрира московският тромпетист Владимир Галактионов. Редом до него се изяви и един от най-добрите български китаристи - проф. Цветан Недялков. 

По материали от БТА. 
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992).  Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров. След дипломирането си започва..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година , съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА. Той..

публикувано на 14.08.24 в 12:12