Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Иван Теофилов
Снимка: БТА

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм".

"Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги Господинов казва, че "разширява кръга на символистите и причислява хора, които не сме свикнали да възприемаме като такива". 

Самият поет Иван Теофилов пише за антологията: "Като съставителски принцип избрах подхода на периодично излизащите френски и руски антологии, включващи повече и различни по величина поети. При това представени по-обстойно (доколкото е възможно), за да се откроят и усетят истинските им намерения и стойности. И в най-мрачните тоталитарни години руснаците лансираха антологично дори дамгосани от режима поети, а ние като "по-голяма“ литература за щяло и нещяло измитахме родните си творци като есенни листа. Така че тази антология е и своеобразен призив за преодоляване на рутинните граници, като приютява в страниците си и вълненията на редица незаслужено затирени поети."

Чуйте какво каза поетът Иван Теофилов в "Артефир" от звуковите файлове.


Големият български писател и поет Иван Теофилов е  автор на стихосбирките Небето и всички звезди, Амфитеатър, Град върху градове, Богатството от време, Избрани стихотворения , Споделено битие, Да, Геометрия на духа, Монолози, Сън или надмощие  и на много пиеси за възрастни и деца. Активно се занимава и с преводаческа дейност. Неговата поезия и  драматургични произведения са преведени на английски, испански, полски, сърбохърватски и други езици.

Носител е на множество национални литературни награди, между които П. К. Яворов (1998), Хр. Г. Данов  (2004, 2013) и Иван Николов (1998), на наградата на Съюза на преводачите в България за Избрани стихотворения от И. Бунин, на Златния знак на Съюза на преводачите (1986) и на наградата Солоон, Пловдив (1996) – и двете за цялостно преводаческо творчество; Орфеев венец, Пловдив, (2013),  наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония (2016).


Снимки – БТА, изд. РИВА

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Фондация

Българската телеграфна агенция е носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Българска телеграфна агенция (БТА) е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на Фондация "Аполония".  Статуетката връчи изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова на генералния директор на БТА Кирил Вълчев по време на официалното откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024.  Ето какво сподели в "Артефир" директорът..

публикувано на 30.08.24 в 19:00

Есен се задава

В редакция "Хумор и сатира" сме едни от първите, които улавят задаващата се есен, но това не може да помрачи лятното ни настроение. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден..

публикувано на 30.08.24 в 15:49
Цвета Софрониева

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното..

публикувано на 30.08.24 в 09:25

Галя Чунтова: Работата ми като художник винаги ми се отблагодарява

"Изкуството е както индивидуално, така и групово занимание, което дава на всеки един плюс към неговото развитие и възпитание. Рисуването е най-хубавото в моя живот, безценно е, то за мен дори е лечение.  В живота си съм се занимавала с различни дейности. Преди време преподавах рисуване на деца от 3 до 12 години. Всички деца, може доучилищна възраст,..

публикувано на 30.08.24 в 08:40
Екип на

Проф. Сава Димитров за програмата Класическа музика на "Аполония"

Как обединени хората на изкуството могат да създават енергия, която да кара публиката да идва вече 40 години в Созопол?  "Аполония" има своята публика, по думите на Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония". "Ние сме отгледали и възпитали едни висококултурни и ценящи изкуството хора." "Да създадеш не просто..

публикувано на 29.08.24 в 18:00