Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

проф. Венелин Терзиев

Проф. Венелин Терзиев: Устойчива икономика се развива с устойчива наука

Народното събрание прие Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-2030 г., която вече е публикувана в Държавен вестник на 8 януари 2021 г. Вече приетата стратегия определя нови приоритети, като създава набор от..

публикувано на 05.02.21 в 11:55

Промените в Закона за защита от домашното насилие – цели и последици

Тревожни са данните от 2020 година за жертвите на домашно насилие. Според неправителствени организации през последната година у нас са убити 15 жени – 9 от тях в месеците на пълен локдаун. Все по-чести са сигналите за домашно насилие и над мъже, деца и..

публикувано на 29.01.21 в 13:25

Какви ще бъдат новите изисквания по времe на изборния процес

Тази седмица бяха обсъдени за второ четене и приети промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, № 154-01-3, внесен от Даниела..

публикувано на 29.01.21 в 12:30

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите..

публикувано на 22.01.21 в 12:15

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на..

публикувано на 15.01.21 в 12:45

Каква ще бъде 2021-ва за българската съдебна система

Какви са предизвикателствата пред българската съдебна система през новата 2021 година? Какво се случи и какво не се случи в съдебната ни система през 2020 година? Какви са събитията в правен аспект, с които ще я запомним? Имаше ли знакови дела и съдебни..

публикувано на 08.01.21 в 14:43

Можем да защитаваме правата на гражданите, без да се рискува здравето

"Трябва да се проведе диалог и да се стигне до разумен компромис. От една страна правосъдието не може и не бива да спира, от друга - трябва да се вземат всички противоепидемични мерки, за да защитим здравето както на българските граждани, така и на..

публикувано на 18.12.20 в 14:03
Камен Каменов и Анелия Торошанова

Ролята на нотариуса при съставянето и обявяването на завещанието

"Завещанието е едностранен акт, който съдържа волеизявлението само на една страна – завещателя. То произвежда действие след смъртта на завещателя и несъмнено трябва да изразява последната негова воля. Поради това до момента на смъртта си завещателят по..

публикувано на 11.12.20 в 11:10
Доц. Ана Джумалиева

Каква беше изминалата годината за КЗД

"През годината Комисията продължи и своята превантивна дейност като важен фактор за успех в борбата срещу дискриминацията. Бяха осъществени редица събития, инициативи и работи по проекти на КЗД, свързани с превенцията. КЗД по закон предоставя независима..

публикувано на 11.12.20 в 10:25

15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата и общините..

публикувано на 04.12.20 в 11:30