Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Законът за личната помощ – успяха ли майките от “Системата ни убива“

Депутати от парламентарните групи на „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“ внесоха заедно с майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“  oтмeнeнитe в крaя нa 2020 г. тeкcтoвe в Зaкoнa зa личнaтa пoмoщ , кacaeщи рaбoтнoтo врeмe нa..

обновено на 23.04.21 в 13:46
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Право на преминаване през чужд имот

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР, в предаването “Законът и Темида“. Илияна Василева от село Прекръсте е обект на искания от съсед по дворно място, да му осигури преминаване през нейния имот. Тъй като до..

публикувано на 23.04.21 в 13:23
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски..

обновено на 16.04.21 в 14:39

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя..

публикувано на 09.04.21 в 12:54

10 години скандали във Федерацията по кинология – какъв е казусът

Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е единственият легитимен представител на Международната киноложката федерация.  Съгласно действащия устав, БРФК е регистрирана като юридическо лице, продължител на традициите и достиженията на..

обновено на 02.04.21 в 13:50

Договор за наем, брачен договор, нотариален акт

Нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. Каква такса се дължи при заверка на договор за наем? “Когато договорът за наем има нотариална заверка на подпис, а той може да има по..

публикувано на 02.04.21 в 13:23

Ген. Гяуров: Шпионската структура е действала непрофесионално и на ниско оперативно равнище

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам у нас; Случай без аналог; История, която може да се сравни само с разкриването на т.нар. "Петорка от Кембридж" – това са само част от хвалбите, с които Прокуратурата се самозасипа, след като арестува за шпионаж в..

обновено на 26.03.21 в 15:24

Тежести на имота, дължими данъци, генерално пълномощно

Нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. По какъв начин се проверяват тежестите на имота, както и дължими данъци и други особености? – въпрос на Лариса Ламбрева от Созопол...

публикувано на 26.03.21 в 14:05

Необходими документи за сключването на сделка при покупката на нов автомобил внос

И тази седмица нотариус Камен Каменов отговаря в “Законът и Темида“ на въпроси, зададени от слушатели. Какви документи са необходими за сключването на сделка при покупката на автомобил нов внос  – въпрос на Георги Станчев от Карнобат...

публикувано на 19.03.21 в 12:52