Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

КЗД излезе с препоръка срещу словото на омразата по време на предизборна кампания

Често политиците губят мяра преди и по време на избори. Езикът на омразата става все по-ожесточен и агресивен. Затова и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с препоръка срещу словото на омразата по време на предизборна кампания.  Доц. д-р..

обновено на 19.03.21 в 12:11

Продажба на имущество

Един от основните консултанти в предаването “Законът и Темида“, нотариус Камен Каменов, отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР и читатели на електронното издание. “ Ако имуществото се води само на името на единия от съпрузите,..

публикувано на 12.03.21 в 12:59

Второ място за отбора на СУ на най-големия форум по медиация и преговори

Второ място за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на най-големия форум в света по медиация и преговори – състезанието по медиация на Международната търговска камара в Париж. В съревнование с 48 отбора от цял свят отборът по..

публикувано на 12.03.21 в 12:03

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Прехвърляне на дружествения дял от един съдружник на друг

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Анна Александрова – председател на парламентарната комисия по правни въпроси

Анна Александрова: Няма значение колко пъти е променян законът, стига да е както трябва

За законодателната политика на България и качеството на законодателството? За съдебната реформа и доверието в съдебната система. Какво трябва да се направи, за да се повиши доверието на гражданите в правосъдието?  Анна Александрова – председател на..

обновено на 26.02.21 в 12:17
нотариус Камен Каменов

Как се уреждат имуществените отношения между съпрузите

Семейният кодекс въвежда брачния договор и дава една нова възможност за уреждане на имуществените отношения между съпрузите при сключване на брака и по време на брака. Съществуват три режима на имуществени отношения между съпрузите: законов режим на..

публикувано на 19.02.21 в 12:34

Милена Дамянова: Време е да променим училището, а не децата

Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители станаха партньори в образователния онлайн процес. В "Законът и Темида" Милена Дамянова, председател на комисията по наука и образование към НС, коментира темата:..

публикувано на 19.02.21 в 12:00
проф. Таня Йосифова

Проф. Таня Йосифова: Законодателните промени в гражданското право са новаторски и навременни

Добри ли са законодателни промени в областта на гражданското право – измененията в Закона за задълженията и договорите и в Семейния кодекс? Какви задължения има Република България във връзка с въвеждането на нови актове в областта на частното право,..

публикувано на 12.02.21 в 13:00
доц. д-р Ана Джумалиева

Комисията за защита от дискриминация работи усилено въпреки пандемията

През новата 2021 година Комисията за защита от дискриминация работи на пълни обороти независимо от трудностите около Covid-19. Показателен е фактът, че постановените решения от началото на годината са около 200. Нито за момент работата в..

публикувано на 12.02.21 в 12:05