Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Адв. Захари Генов със специална награда

Конституционният съдия проф. Семов дари Теодор Чипев с Гран При за право

Бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в общия съд на ЕС в Люксембург Теодор Чипев е тазгодишният носител на на наградата за цялостен принос в правото „Гран при“ на Националните правосъдни награди  които се проведоха за осма поредна..

публикувано на 27.11.20 в 12:05
Християн Митев и Анелия Торошанова

Край на „вечния длъжник“

Депутатите от правната комисия дадоха зелена светлина на промяна в закона, с която се премахва фигурата на вечния длъжник. И управляващите, и опозиция гласуваха единодушно за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността..

публикувано на 20.11.20 в 12:19

Затвор и глоба за измама с пенсии и болнични

Затвор и глоба за измама с пенсии и обезщетения от Държавното обществено осигуряване и НЗОК предвиждат промени в Наказателния кодекс. Предвижда се и всеки, който чрез неистински, преправен или документ с невярно съдържание получи от бюджета на..

публикувано на 13.11.20 в 13:42

Коронавирусът и законът – мерки, ограничения и санкции

Части от болниците да се реорганизират и да специализират само в лечението на Covid-19, големите болници да разкрият по още 200 легла, а хотелите да са в готовност за настаняване на хора при нужда. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на..

публикувано на 06.11.20 в 13:53
Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциация

Осми национални награди за правосъдие

Благотворителният бал на юристите ще се проведе за 8-а поредна година. Част от него са Националните награди за правосъдие, които се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, Адвокатските..

публикувано на 06.11.20 в 10:40

КЗД организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври..

публикувано на 23.10.20 в 11:15
Илюстративно изображение

Защо беше спряно строителството на комплекса Nоvе Ноmеѕ в Красно село

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ предвиждаше върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг" в столичния квартал "Красно село" да се построят 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ...

публикувано на 16.10.20 в 11:50

Сделките с предприятие, вписване и прехвърляне на дялове

Предприятието, като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, може да бъде прехвърлено чрез сделка, извършена писмено с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно. Отчуждителят е длъжен да уведоми..

публикувано на 09.10.20 в 11:43