Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Изсичане на гора чрез фалшив документ

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушател на БНР в предаването “Законът и Темида“. Марио Цоков от София е направил жалба до Специализираната прокуратура с копие до Главния прокурор, Националната следствена служба. За една..

публикувано на 28.05.21 в 13:07

Научната публикационна активност и ролята на библиотеките

Какво е ролята на библиотеките в прилагането на Националната програма за стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science? Темата..

обновено на 21.05.21 в 13:39
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Право на запазена част от наследство

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Вера Стоименова от село Беглеж, Плевенско, пита: Кои лица имат право на запазена част от едно наследство и как могат да реализират..

публикувано на 21.05.21 в 12:44
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от..

публикувано на 21.05.21 в 12:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е..

публикувано на 14.05.21 в 12:29

Противоконституционен ли е мораториумът върху решения на МС

През април парламентът наложи мораториум върху определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет (МС) или назначаването на служебно правителство. Противоконституционен ли е този мораториум? Нарушени ли са..

публикувано на 07.05.21 в 14:00
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на предаването “Законът и Темида“

В България условията за Отворена наука тепърва прохождат

В определението за Отворена наука се казва, че това е обобщаващо понятие за движението, което цели научните изследвания и резултати да станат достъпни за всички любознателни хора, аматьори и професионалисти. То обхваща публикуването на отворени..

публикувано на 07.05.21 в 13:20
Анелия Торошанова и доц. д-р Ана Джумалиева (от ляво надясно)

Анелия Торошанова с почетен плакет на Комисията за защита от дискриминация

Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“ са удостоени с почетни плакети на Комисията за защита от дискриминация. Наградите и отличията, които председателят на Комисията за..

обновено на 23.04.21 в 15:46

Казусът на бебе Сара – правата на децата в еднополови семейства

Хиляди еднополови семейства в България и Европа се сблъскват с неуредиците в правната система поради различията в националните системи на държавите членки.  Такъв е и казусът на бебе Сара, на което е отказано българско гражданство, защото е родено в..

публикувано на 23.04.21 в 15:00