Вотът в страната започна нормално, няколко десетки машини не работят (обновена)

Автор:
Снимка: Ани Петрова, БНР

Гласуването в страната започна нормално и без големи струпвания на хора пред избирателните секции. От ЦИК съобщават, че почти в 40 секции в страната машините не работят.

Изборният ден в София започва спокойно, навреме и без проблеми. В ранните часове на деня избирателната активност е ниска, но това е нормално споделиха членове на СИК. На входа на училищата гражданите, който нося раница или багаж, се проверяват за взривни вещества, както и по-съмнителни лица, информира служител на криминална полиция.

Без драстични проблеми започна изборният ден в област Враца. В една секция е имало забавяне при пускане на машината за гласуване, а в друга комисията е започнала работа без един от членовете си, който не се е явил.

Броят на гласоподавателите в област Благоевград са  с 23 325 повече от  населението,  според  данните от последното преброяване, извършено от Националния статистически институт  през 2021 година.

Изборният ден в 16 РИК – Пловдив-град стартира спокойно. Машините в 4 секции не са стартирали работа, което е наложило преминаването на хартиен вот.

В област Ловеч изборният ден започна нормално и навреме във всички 263 секции. Засега няма сериозни проблеми с машините за гласуване.

Всички секции в Сливенска област отвориха тази сутрин, но на много места не са се явили членове на комисии, под предлог, че са болни, а други са отказали да се явят, съобщи говорителят на РИК Сливен Даниела Василева. Нови три жалби са подадени за паравани в нарушения на разпоредбите на ЦИК. До този момент 12 изборни машини в Сливенска област са дали различни дефекти при гласуване, но все още работят и не са изключени. Специалисти проверяват причините за допуснатите грешки, като вероятно това се дължи на хартията, съобщи говорителят на РИК Даниела Василева.

362 910 са гласоподавателите във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 746 са разкритите избирателни секции в областта. Само в 2 болници в Бургас, поради липса на достатъчно избиратели, няма да бъдат разкрити подвижни секции. За 4-и път на избори ще има образувана избирателна секция на ферибота „Дружба“, който се намира извън териториални води.

В спокойна обстановка започна изборният ден на територията на област Кърджали.

Изборният ден в Старозагорска област започна спокойно. До момента няма постъпили жалби и сигнали.

Нормално започна изборният ден в Шуменска област.

Без сериозни проблеми започна изборният ден в Ямболска област. Само в няколко секции  се е извършена смяна на членове, а при три машини за гласуване се е наложило рестартиране, потърсено е съдействието и на оператор.

Изборният ден в област Добрич започна навреме и без проблеми, информират от РИК. За четири машини има сигнали, че не са заработили, съставят се протоколите за последващи действия.

Изборният ден в Русенска област започна нормално, макар че имаше проблеми с машините в Борово, Иваново и Полско Косово. Техническите неизправности са отстранени, а изборният процес не е бил прекъсван, тъй като навсякъде има достатъчен брой хартиени бюлетини.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11