Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден започна

| обновено на 02.04.23 в 09:11
Снимка: Радио Шумен

Нормално започна изборният ден в Шуменска област. 319 са секциите, в които хората от региона ще могат да гласуват. Сформирани са 14 подвижни урни. Те са във всички общини в областта, с изключение на Нови пазар и Смядово.

За шестте мандата в областта се борят 142 кандидати за народни представители. С право на глас са близо 183 940 души. Машините са 252. В 22 СИК няма да има видеонаблюдение. С близо 4000 по-малко от предварителните данни са гласоподавателите в областта. „Част от имащите право на глас са подали заявление за гласуване по настоящ адрес и така излизат от нашите избирателни списъци“ коментира Мариела Иванова, говорител на РИК- Шумен.

Навреме са отворили всички секции в община Шумен. Повечето от подранилите избиратели пуснаха хартиена бюлетина, но има и младежи, които избраха машината. 

В две от секционните избирателни комисии в селата Единаковци и Каменяк на община Хитрино машините са отказали. След пристигането на протоколите, РИК ще вземе решение за преминаване към гласуване само с хартиени бюлетини в тези две секции. Техници проверяват други 3 машини. 

Нормално започна изборният ден в Търговищка област, съобщиха от Районната избирателна комисия. Поради непреодолими технически причини в една от секциите в областния център няма да се гласува с машина, като решението е от вчера. Днес има затруднения с машини на 2-3 места в областта, изпратени са техници, уточниха от РИК.

Проблем с машина в разградското село Иван Шишманово е имало в началото на изборния ден, но вече е отстранен. Подобна ситуация има и в една кубратска секция, но проблемът е по-скоро механичен и ще бъде отстранен, съобщиха от РИК- Разград.

Към момента в Силистренска област няма неработещи машини за гласуване, но в началото на деня е имало проблеми в две от секциите, съобщават от РИК. Едната машината не е отпечатала бюлетина, а в другия случай бюлетината е била смачкана. Проблемите са отстранени от техниците, а от РИК са дали разрешение тези избиратели да гласуват втори път, като първият вот е обявен за невалиден с протокол от секционната комисия.

Досега жалби за нарушения няма. Общо 115 500 бюлетини на хартиен носител са раздадени в 221 стационарни секции и 9 мобилни. Малко под 115 000 души имат право на гласуване в областта.

Подвижните и в старческите домове и в МБАЛ в Силистра няма да има видеонаблюдение.

Изборният ден в община Тутракан също стартира нормално. До този момент няма сигнали за нарушение или за проблем при откриването на изборния ден. Гласоподавателите включени в избирателните списъци за парламентарния вот в община Тутракан са 13 908. Машинно гласуване плюс хартиено има в 19 секции. Сформирана е една секция в МБАЛ-Тутракан, а също и една Подвижна избирателна секция, за избирателите, които в законовия срок са подали заявление за гласуване в тази секция.

Проблем с видеонаблюдението има в селата Варненци и Пожарево поради липса на обхват. Ако и довечера, при броенето на бюлетините е така, ще бъде направен запис. 

Първите данни за избирателната активност ще станат ясни след 10:00 ч.

Във всичките 27 избирателни секции в община Главиница изборният ден е открит и гласуването е започнало на време, информираха от Общината. Две са Подвижните избирателни секции, които ще посещават подалите заявление по домовете. Проблем с видеонаблюдението има в 3 от секциите - в селата Дичево, Долно Ряхово и Листец – QR-кодът не е отчетен. Ако до момента на преброяване на бюлетините проблемът не се отстрани и тук ще бъде направен запис.

Изборният ден започна нормално и във всички 14 секции в община Ситово. Една от тях е подвижна. Машинно гласуване има в 8 секции. И тук с обхвата при видеонаблюдението има в с. Слатина.




По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият Европарламент заседава

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Кампания срещу дрогата

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов  „Не сте сами“. Тя е насочена към превенция на наркотичната зависимост сред..

публикувано на 16.07.24 в 09:04

И днес спират камионите

От Агенция "Пътна инфраструктура" издадоха предупреждение за спиране на тежкотоварния трафик за автомобили над 20 тона и за денс между 13:00 ч. до 21:00 ч. поради очакваните високи температури. Ограничението е за територията на 9 области - Русе, Шумен, Варна, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра. В област..

публикувано на 16.07.24 в 08:48

Температури до 41 градуса

21 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, влажността на въздуха е 69%. 20 са градусите в Търговище, 22 в Силистра, 23 в Русе, а 24 в Разград. Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 16.07.24 в 06:28

Планово без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от гр. Велики Преслав - горен стопански двор и ремонтна работилница. Временни смущения са възможни на улиците "Алеко Константинов", "Батак", "Витоша", "Васил Левски", "Златен век", "Иван А. Момов", "Илия Р. Блъсков", "Оборище", "Панайот Волов", "П. Козма", "Р...

публикувано на 16.07.24 в 06:05

Радев на среща с ПП-ДБ

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ от 16:00 ч. днес.Коалицията поиска тази среща, за да обсъдят с държавния глава актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да..

публикувано на 15.07.24 в 11:11

Предлагат 638 лв. праг на бедност

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на..

публикувано на 15.07.24 в 11:02