Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" няма да подкрепи правителство  с мандата или участието на ГЕРБ. Решението е общо за всички партии в коалиция, потвърдиха днес лидерите на формацията в първото си официално изявление след вота на 2 април. На него те не допуснаха задаването на въпроси.

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията. 


Ценностни различия стоят в основата на отказа от подкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ, обясни Кирил Петков:

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат, е на база на ценности. От това което видяхме и в миналия парламент, а и по време на тези избори, виждаме ценностни различия. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас това, което ние обещаваме, това ще и спазваме. Също така искам да кажа, че се обединихме, че ще работим по политики с всички политически партии и ще говорим с всички тях, защото ние обещахме на българските граждани ясни политики за справяне с актуалните проблеми".

Той допълни, че по политики и приоритетно по бюджета ще работят с всички политически сили още от първия ден на новия парламент: 

"Бюджетът не може да бъде по никакъв начин заложник на разговорите между политическите парти. Ние трябва да приемем бюджет максимално бързо... Ще работим и ще говорим с всички политически партии по важните политики на България. Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние ще поемем отговорността и ще предложим с втория мандат правителство от нашата коалиция". 

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов допълни:

"Оценяваме и си даваме сметка, че голяма част от българските граждани, около 80%, искат да се прекрати политическата криза, да бъде създадено редовно правителството, защото пред държавата има много предизвикателства. Ние сме солидарни с тях, но решението на нашето национално ръководство е, че не можем да подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов".

При едно редовно правителство президентът трябва да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен план, каза още Атанасов.

Той отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов президентът Румен Радев да бъде включен в усилията по съставяне на редовно правителство: 

"При едно редовно правителство г-н президентът е най-добре да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен и във вътрешен аспект, защото това не му е работа", заяви Атанасов.

Според Христо Иванов обединението не е успяло да постигне пълния си потенциал. При едно редовно правителство президентът трябва да се прибере в президентството и да не позиционира България в международен план, каза Атанас Атанасов:

"Оценяваме и си даваме сметка, че голяма част от българските граждани - около 80% - искат да се прекрати политическата криза, да бъде създадено редовно правителство, защото пред държавата има много предизвикателства. Ние сме солидарни с тях, но решението на нашето национално ръководство е, че не може да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов.

От формацията са започнали и своя анализ на резултатите.

"В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места - градове, села, малки градове, областните центрове и София. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната и да поговорим с всички български граждани", посочи Асен Василев.

Това, което трябва също така да отчетем, обаче е, че има сериозни проблеми с провеждането на тези избори. Имаме 5 пъти повече невалидни бюлетини - 45 000 невалидни бюлетини в тези избори при по-малко от 9000 в предишните, които имаха същия брой гласоподаватели.

В 2234 секции - или почти 17% от секциите - има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините - това е по информация на Министерството на електронното управление. По-притеснително е, че в 303 от 700 рискови секции, идентифицирани от Антикорупционния фонд, въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало, но с прекъсвания и без да се показват бюлетините на видеокамерата. Тоест от 700 от най-рисковите секции само в 172 има реално видеонаблюдение с ясно показани бюлетини".

Кирил Петков също благодари на 621 069 избиратели, но отчете че: "явно трябва да вършим още работа. Когато 60% от българските граждани не са избрали да гласуват, това показва за нас, че работата е пред нас".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00