Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Светла Дукатева и Димитър Арнаудов

Родолюбци създадоха песен за полк. Серафимов

Родолюбците от пътуващото читалище "Бащино огнище" са преоборудвали автобус и са го направили като подвижен музей в който има експонати от миналото на България. От тях можете да научите за неразказани истории и изгубени легенди за славни..

публикувано на 24.07.19 в 11:10
Селин Ван Дулкан от Холандия

С какво родопската песен омагьосва чужденците

Много чужденци са удивени от родопския фолклор. През миналия век Карл Сейгън изпраща в Космоса песента на Валя Балканска "Излел е Двелю хайдутин".   Японска клиника използва за терапия родопските песни. Много са примерите за българския..

публикувано на 23.07.19 в 11:10

Откриват третия фестивал „Слънце грее – гугутка пее“ в ивайловградското село Гугутка

Откриват трети фолклорен фестивал „Слънце грее – гугутка пее“ в ивайловградското село Гугутка. Участие във фестивала ще вземат над 35 групи от Хасково, Бургас, София, Раднево, Ивайловград, Свиленград, Крумовград, Сладун, Аврен, Малък Девесил..

публикувано на 19.07.19 в 14:00
Фолклорна група от село Градина, общ. Първомай

Фолклорна палитра от Родопите и Тракия представиха самодейци на Тракийския събор в Кърджали

В Кърджали се проведе XXI Национален тракийския събор. Участие взеха близо 600 самодейци от цялата област Кърджали, съседните Смолян, Хасково и Пловдив, а също и от Бургас и Варна. На сцената в парк „Простор“ бяха показани багрите на   Тракия..

публикувано на 06.07.19 в 17:30
Надежда Димитрова -  лице на Национален музикално - фолклорен конкурс

Надежда Димитрова: Пея родопски песни защото съм родопчанка

В Кърджали расте един малък талант, изпълнител на родопски фолклор, това е Надежда Димитрова. Тя е само на 10 години, а вече има десетки спечелени медали и грамоти от участия и конкурси. Надежда учи народно пеене в класа на Христина Чаушева..

публикувано на 29.06.19 в 17:47
Състав от Смилян с участие на Националния фолклорен конкурс

В събота откриват третия Национален фолклорен конкурс "С песните на Георги Чилингиров"

В смолянското село Полковник Серафимово откриват третия Национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров“. Конкурсът се провежда в рамките на празника на селото 29 и 30 юни. Организатори на събитието са НЧ „Отец Паисий – 1926“, кметство..

публикувано на 28.06.19 в 16:51

Багри от Тракия и Родопите ще изпълнят парк Простор

В събота на 29 юни от 10.00 ч. ще се проведе XXI Национален тракийски събор "Кърджали 2019" . По традиция мястото е парк "Простор" до гаричката на детската железница. Организатор е "Тракийското дружество - Д. Маджаров" със съдействието на..

публикувано на 27.06.19 в 12:42

Ансамбъл "Родопа" организира "Хоро на площада" в Смолян

На 25 юни в стария център в Смолян Фолклорен ансамбъл „Родопа“ и духовия оркестър организират фестивала "Хоро на площада". Те канят всички, които желаят да се насладят на българският фолклор да разучават хора, да бъдат на там от 18 часа. Ще се..

публикувано на 24.06.19 в 11:44
Млади тамбурджии

Детската школа по тамбура със заключителен концерт във Велинград

На 26 юни школата по тамбура на малките тамбурджии във Велинград ще изнесат заключителен концерт. Официално ще бъде представено и възраждането на тамбурашката група, която е съществувала в града до 90-те години на миналия век. Детската..

публикувано на 24.06.19 в 11:21

До дни ще бъде готово знамето за Рожен

Роженският събор набижава. Точно след месец на Роженските поляни ще звучи родопската каба гайда, ще се срещнат родове и приятели. А организаторите са в трескава подготовка за това грандиозно събитие не само за Родопите, но за цяла България. До дни ще..

публикувано на 21.06.19 в 11:00