Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Проектът за тунел под Шипка не трябва да се реализира от китайски инвеститори

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се позволи проектът за изграждането на тунел под връх Шипка да се реализира от китайски инвеститори, защото той е европейски коридор и отговаря на всички условия да получи безвъзмездно европейско финансиране. Това заяви в Стара Загора бившият министър на регионалното развитие и благоустройството от кабинета "Борисов" Лиляна Павлова.

Няма никаква причина да се водят преговори с частни инвеститори за публично-частно партньорство, категорична е Лиляна Павлова и добави: Освен че това ще отложи реализацията на проекта във времето, ще означава, че той ще бъде с платен достъп, и то с такса на входа. Това е недопустимо и не трябва да се приема.

Според нея строежът на тунела под Шипка може да започне в новия програмен период, но на този етап той не е сред приоритетните проекти на правителството по Оперативна програма „Транспорт“.

По повод възможността за навлизането на китайски инвестиции в България Лиляна Павлова каза: Тези инвеститори искат три неща, с които нашата държава не може да се съгласи. Първото е заемът да е с държавна гаранция, второто е те да посочат фирмата, която ще изпълнява. Ние сме членове на ЕС и трябва да има обществени поръчки. И третото - едва ли не те да кажат кой проект искат. Да, но ние имаме закон, който казва, че трябва да го обявим на открита процедура.

Партньорство с Реформаторския блок е възможно първо за свалянето на кабинета „Орешарски“ и за насрочване на дата за предсрочни избори. Какъв трябва да е мандатът на следващото правителство е рано да се обсъжда, заяви Павлова и припомни още, че сегашното Народно събрание трябва да подготви проекта за нова Конституция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!