Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето на текстове от Закона за лекарствата

| обновено на 29.01.14 в 15:21
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху текстове от Закона  за лекарствата в частта за износ на медикаменти, заплащани от Здравната каса. Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер заяви, че законодателят е длъжен да защити правата на пациентите.

В мотивите се посочва, че текст в закона задължава търговците на лекарства на едро да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки износ на лекарствен продукт, включен в позитивния списък, както и да изчакат 30 дни, преди да изнесат продукта.

Според президента, това изискване противоречи на член на договора за функциониране на ЕС. Според държавния глава в закона трябва да има ясни критерии, които да създадат условия за равнопоставеност на всички износители на даден лекарствен продукт за определен период от време. Поставянето на стопанските субекти в неравностойно положение създава предпоставки за субективизъм при вземането на решение от компетентния орган. Въвеждането на уведомителен режим, който има характеристиките на разрешителен, при липсата на ясни правила и критерии, може да създаде корупционни практики.

Президентът обръща внимание на размера на санкциите, които според него не са съобразени с тежестта на нарушението. 

Целта на поправката в закона е да осветли бизнеса с медикаменти, каза председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер. По думите й над 300 медикаменти в България през последните години са изтеглени от нашия пазар. Законодателят трябва да защити правата на пациентите, категорично заяви тя:

Странно е тълкуванието, че се засягат нечии интереси. Ако наистина това е така, президентът трябва да заяви чии са тези интереси. Ние твърдим, че правата на българските пациенти, с мащабите на процеса на паралелен износ, са накърнени. Първата ни задача е да защитим тези права, а след това да мислим за правата на който и да е играч на лекарствения пазар. Трябва да отчитаме факта, че над 300 медикамента в България през последната година просто са изтеглени от пазара, че мащабите на паралелния износ на амедикаменти се засилва в желанието си да се изсветли този процес, да знаем кой изнася, ако може да бъде така добър да уведомява Изпълнителна агенция по лекарствата.

Движение "България на гражданите" също сезира президента върху този текст от закона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!