Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащанията на ЕНЕРГО-ПРО към НЕК никога не са били спирани или забавяни

Плащанията на ЕНЕРГО-ПРО към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Всеки месец ЕНЕРГО-ПРО плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на Електроенергийния системен оператор за такса пренос и достъп високо напрежение, се казва в становище на дружеството до медиите. Припомням, че утре изтича тридневният срок, даден на трите ЕРП-та да изплатят дължимите суми към електрическата компания в размер общо на 320 милиона лева.

През месеците декември 2013-а година и януари 2014-а година плащанията към НЕК са намалени със суми, които НЕК дължи на електроразпределителното дружество като компенсация за задължителното изкупуване на зелена енергия. От ЕНЕРГО-ПРО твърдят, че напълно законно са прихванали сумите, дължими на компанията от НЕК  за периода от 1 юли 2012-а до 30 юни 2013-а година, тъй като методиката за компенсация на разходите за зелена енергия, приета с решение на ДКЕВР бе окончателно отменена с решение на ВАС през ноември 2013. Отмяната на методиката от страна на ВАС задължава регулатора да даде указание, как ще бъдат компенсирани разходите, направени за изкупуване на зелена енергия, тъй като енергийният регулатор не е дал указание. Поради липса на избор дружеството е приложило старата методика, при която НЕК следва да възстановява на крайните снабдители разходите за всеки мегават час произведена енергия, посочват от ЕНЕРГО-ПРО. Компанията е удържала общо 46 милиона лева от текущите месечни суми, които дължи на НЕК за доставената електроенергия.

По-рано днес от Българската фотоволтаична асоциация  заявиха, че внасят при енергийния министър предложение за въвеждане на енергиен борд, който да гарантира финансовото стабилизиране и преструктуриране на енергийния сектор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!