Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва модернизацията на столичната Централна жп гара

Снимка: БГНЕС

Започва модернизацията на Централната жп гара в София. Ремонтът ще продължи до края на 2015-а година. Целта е построената преди 40 години гара да бъде запазена в автентичния вид, но да бъдат подменени основни елементи и конструкции, заяви директорът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Движението на влаковете няма да бъде спирано.

Реконструкцията ще се извърши на два етапа, за да може движението на влаковете през Централната гара да не спира: 

Първият етап ще бъде източната част на гарата, за да може западната част да се ползва съответно от пътниците. След като се изпълни, всички ще ползват вече почти завършената на 100 процента част от гарата. Билетните каси са изнесени на друго място, тъй като другата част ще бъде преградена, а хората не могат да минават през горната част на гарата. Те ще бъдат насочвани с табели, където ще бъде изложено мястото на самите каси. 

До 2015-а сградата ще бъде напълно обновена архитектурно и ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност и техническа безопасност. Ремонтът ще обхване и пероните, както и предгаровото пространство: 

Подмяна на всички видове дограми, хидроизолация на покривната конструкция, поставянето на фотоволтаици, хидроизолация на пешеходния подлез. Всички навеси, които са над пероните, ще бъдат подновени.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че следващата година ще бъде завършена отсечката на метрото и до Софийското летище: 

Само след една година в София ще имаме най-накрая връзка между аерогарата и Централна гара. Затова е много важно Централна гара да има този европейски вид.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!