Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ настоява за среща на работниците от "Ремотекс" с депутати

Снимка: БГНЕС

От КНСБ настояват за среща между работниците от радневското дружество "Ремотекс" и депутатите от Старозагорски и Сливенски регион. На нея те ще поискат спешна промяна на Закона за фалитите, която да изведе работниците по-напред в списъка на кредиторите.

Синдикатите предлагат работниците да минат от четвърто поне на второ място в списъка на кредиторите, за да могат да получат неизплатените си заплати. В "Ремотекс" не са получавали вече 14 месеца заплати, а дружеството все още не обявява фалит. 

160 работници са напуснали и са завели дела, от тях 80 са ги спечелили, но не могат да получат парите си.

На срещата на КНСБ с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е станало ясно, че при проверката на „Ремотекс“ са излезли още необявени дългове, както и активи с неизяснен статут. Тези обстоятелства са променили намерението на държавата да купи мажоритарния пакет от акции на дружеството. Сега неговите собственици са склонни да го продадат и за 1 лев, ако държавата поеме и преструктурира дълговете, които са между 40 и 70 милиона лева. Те обвиняват "Мини Марица-изток“, че не са плащали редовно и ритмично ремонтните дейности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!