Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апарат за лъчетерапия в Стара Загора получи лиценз от АЯР

Линейният ускорител за лъчетерапия в старозагорския онкологичен център получи лицензия за работа от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Новата апаратура позволява третиране на туморите, без да се нарушават функциите на органите. 

Новото отделение по лъчетерапия е изградено със средства по Оперативна програма "Регионално развитие", общата стойност на проекта е 6,6 милиона лева. Отделението ще обслужва пациенти от Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали.

Апаратурата позволява да се постигне по-добро качество на живот на болните и по-добра поносимост към лечението. За една година през новото отделение на онкологичния център в Стара Загора се очаква да преминат около 220 пациенти, броят им ще се увеличава поетапно в зависимост от методиката за използване на апаратурата. 
Проектът позволи разкриването на нови 10 места и създаването на база за обучение на студенти от факултета по медицина.

Между 1,5 и 3 процента е ръстът на онкозаболяванията в България, за 2013-а година в Старозагорска област болните от рак спрямо 2012-а година са се увеличили с 1,7 процента. Най-много са заболяванията от рак на гърдата, дебелото черво и стомаха, за региона най-висок ръст бележи ракът на белия дроб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!