Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селищата Джумалъказък и Бергама в Турция вече са под закрилата на ЮНЕСКО

UNESCO

Два исторически обекта в Турция бяха включени към световните културни ценности, които са под закрилата на ЮНЕСКО. На проведената в Катар сесия в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно историческо наследство бяха включени селищата Джумалъказък и Бергама. С това числото на обектите в списъка на ЮНЕСКО в Турция стана 13.

Джумалъказък се намира в областта Бурса. Представлява ранноосманско селище, в рамките на което се намират няколко старинни социални комплекси и местности, които дават ценни сведения за бита и социалните дейности на османлиите в зората на империята.

Град Бергама се намира в провинция Измир. Недалеч от сегашното селище е разположен античният град Пергам, който е бил с население около 150 хиляди, когато достига своя разцвет през Римската епоха. В Бергама се е помещавала най-голямата библиотека от елинистичната епоха.

Град Бергама е включен в списъка на ЮНЕСКО в раздела Културни пейзажи. В този раздел са подбрани найценните археологически обекти на световното културно наследство от елинистичната, римската и византийската епоха като Акропола, седемте гробници в свещения град Кибела. 

Преди това в списъка за опазване на световното наследство на международната организация бяха включени джамията Селимие в Одрин, планината Немрут, град Сафранболу, Националният парк Гьореме и Кападокия, неолитичното селище в Чаталхьоюк и други обекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!