Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия е засилила мерките за сигурност по границата със Североизточна Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската армия е засилила мерките за сигурност по границата със Североизточна Сирия. В районите край границата се водят тежки сражения между сирийските сили и бунтовниците и хиляди сирийци бягат към границата, за да се прехвърлят в Турция, съобщават кореспондентите от района.

Същевременно в последно време броят на сирийските бежанци в Турция нарасна изключително много и те вече надхвърлят 1,5 милиона души.

В същото време стотици кюрди от Турция се прехвърлят в Сирия, за да се сражават срещу джихадистите от радикалната сунитска групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта, които обявиха халифат в завзетите от тях райони. Джихадистите настъпват в богатите на петролни залежи райони в Ирак.

Запознати със ситуацията специалисти твърдят, че бунтовниците от ИДИЛ се занимават с контрабандна търговия на петрол. Контрабандният петрол е внасян в Иран и в Турция по цени с около една четвърт по-евтини от тези на международните пазари, т.е. по 25 долара на барел.

Британски вестник писа тези дни, че от петролната контрабанда джихадистите от ИДИЛ печелят по около 1 млн. долара дневно.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!