Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паника в Атина от руското ембарго на аграрна продукция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежък удар за гръцката икономика са санкциите от страна на Москва. Гърция изнася годишно за руския пазар аграрни продукти за над 300 милиона евро. Водещи транспортни фирми работят основно с Русия. Загубите за туристическия бранш до сега са над 1 милиард евро от руснаците, които анулираха резервациите си за Гърция.

Съюзът на производителите на аграрни стоки иска незабавна намеса на правителството. Министерството на външните работи провежда спешно заседание с представителите на бизнеса в търсене на дипломатически изход от негативните последици за гръцката икономика. И срещата с руския посланик в Атина не доведе до облекчаване на санкциите.

Късно тази вечер премиерът свиква извънредно заседание на министерския съвет. Правителството се страхува от протести на земеделците във връзка с политиката на Атина, която подкрепи санкциите срещу Москва. Фермерите настояват да получат обезщетения.

Лидерът на опозицията заяви днес, че политиката на Атина към Русия е престъпление, а санкциите не са довели до решаване на кризата в Украйна.

Партията СИРИЗА настоява Атина да се откаже от европейските мерки срещу Москва, искат оставката на вицепремиера и министър на външните работи Е. Венизелос, както и извънредно заседание на парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!