Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Атина обеща на фермерите обещетение за загубите от руското ембарго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производителите на селскостопанска подукция обвиняват правителството в елиминиране на гръцките стоки от руския пазар. Търсят помощ от опозицията с влияние в Москва.

Производителите на земеделски продукти в Гърция оценяват загубите от руското ембарго като катастрофални. Хиляди тонове праскови, предназначени за руския пазар, гният в складовете, цените падат всеки ден.

Министерството на вътрешните работи информира, че се търсят нови пазари за селскостопанската продукция. Обещават се също и компенсации за щетите. Фермерите искат ангажимент от страна на премиера с конкретни срокове за изкупуване на продукцията им.

Фермерски сдружения преговарат днес с лидерите на парламентарните партии за съдействие. Опозиционната лява партия СИРИЗА, която е в традиционно добри отношения с Москва, се опитва на базата на лични контакти с руските власти да ограничи ембаргото за някои гръцки стоки. Досега без резултат.

Всичко е в рамките на добрите пожелания, отчаяно коментират гръцките фермери, които се опитват да продадат част от продукцията си на вътрешния пазар на половин цена.

Гръцките евродепутати поискаха решение на европейско ниво в рамките на няколко дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!