Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досегашният външен министър на Турция Ахмед Давутоглу беше номиниран за лидер на управляващата ПСР

Ахмед Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Досегашният външен министър Ахмед Давутоглу беше номиниран за лидер на управляващата ПСР и ще наследи на поста избрания за президент Р. Т. Ердоган. Това стана на извънредния конгрес на партията, който се състоя днес в Анкара. Във внушителния форум участваха над 20 хиляди делегати от всички краища на страната, под възторжените им аплодисменти Давутоглу беше обявен за за единствения номиниран за този пост лично от Ердоган.

Като лидер на ПСР, Давутоглу автоматично ще поеме и поста премиер на страната до парламентарните избори през месец март 2015-а г. Предвижда се гласуването да стане към края на деня, без да се очакват изненади.

В речта си пред делегатите Ердоган, който утре официално ще встъпи в длъжност като президент, заяви, че с Давутоглу заедно ще продължат по пътя към създаването на нова Турция. По думите на новия турски президент веднага след полагането на президентската клетва ще възложи мандат на Давутоглу за съставяне на новото 62-ро турско правителство, като още в петък Давутоглу ще представи проектокабинета.

Ердоган специално подчерта, че и като президент пак ще бъде пак така близо до народа, както през изминалите 12 години, вратите винаги ще бъдат отворени за вас, каза той.

Ахмед Давутоглу в речта си подчерта, че ще работи за запазване на единството на ПСР, заявявайки, че заедно с Ердоган ще продължи борбата срещу т.нар. "паралелни структури" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен със същата решителност, както досега.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!