Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил получи безвъзмездно държавен имот от 190 дка, където ще изгради социален комплекс

Община Кюстендил получи безвъзмездно държавен имот от 190 декара, върху който ще изгради комплекс за социални услуги.

Имотът е бивш военен склад. На територията му има пет сгради. Община Кюстендил е изготвила технически проекти, в които е предвидено изграждането на три центъра - за деца и младежи с увреждания, за социална рехабилитация на възрастни хора и учебно-професионален център. Над 300 лица ще имат възможност да получат качествена помощ в бъдещия комплекс, каза заместник-кметът Виктор Янев.

Този комплекс за социални услуги ще обхваща мерки, които са необходими за осъществяване на една ефективна социална политика и подкрепа както на децата, на младежите, така и на лицата с увреждания и на техните семейства.

Амбицията на община Кюстендил да изгради социалния комплекс още следващата година се препъва обаче в сериозен проблем. Многото неизвестни около европейското финансиране за настоящия период, каза още Янев.

Така че ние изцяло се надяваме на държавното мислене, единомислие, бих казал, т.е. предоставянето на средствата навреме. Ние имаме проекти, които са спечелени проекти, утвърдени проекти за над 40 милиона, от които сме усвоили едва 7-8 милиона. Много от програмите бяха замразени и то замразени от Европейската комисия. По-значимите и по-големите социални проекти трудно се разглеждат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!