Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е удовлетворена от ресор "Миграция" за еврокомисар Димитрис Аврамопулос

Атина е удовлетворена от ресора на гръцкия еврокомисар, който получава сектор миграция. Страната дори изготви нова стратегия по решаване на проблема с нелегалните имигранти.

Сектор "Миграция" е изключително важен за Гърция, която е подложена на основния натиск от нелегални емигранти в опитите им да влязат в Европа.

Гръцкото правителство очаква, че еврокомисар Димитрис Аврамопулос ще промени стратегията на Евросъюза по изграждане на нова политика, която да ограничи засилващата се вълна на емигранти към Гърция и като следствие, към Европа.

Първоначално Атина обсъждаше кандидатурата на ексвъншния министър Дора Бакуяни за поста външен министър на Евросъюза. Предварителните преговори показаха, че няма вероятност гръцкият кандидат да получи този важен пост, така се достигна до сектор "Миграция" и кандидатурата на военния министър Аврамопулос.

Днес властите съобщиха, че само за две години гръцката брегова охрана е спасила живота на над 10 хиляди емиграти. Островите в Егейско море ежедневно се атакуват от над 200 бежанци.

Гърция е с изчерпан ресурс, както за поддръжка на бежанците в лагерите, така и по охрана на морската граница.

Гърция е пряко заинтересована от новата европейска политика към бежанците, както и да се осигури помощ към страните, които охраняват външни европейски граници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!