Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Давутоглу свика заседание за ролята на Турция в борба срещу Ислямска държава

Ахмед Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиера Ахмед Давутоглу свика заседание, посветено на ролята на Турция в плановете на Вашингтон за борба срещу радикалната терористична организация "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, които се очаква да обяви американският президент Барак Обама. 

Турция като страна, която граничи с Ирак и със Сирия, се съгласи да се включи в предложената от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

Анкара има и притеснения от активно участие в нея, тъй като джихадистите държат за заложници 49 служители от турското консулство в Мосул. Не на последно място възпиращ фактор е обстоятелството, че Турция е единствената мюсюлманска държава във въпросната коалиция. Поради това Анкара се стреми да направи всичко възможно, за да няма активно участие в нея, коментира анализатор от СННТЮРК, или да се ограничи до предоставяне на базата Инджирлик в Южна Турция за логистични цели на коалицията.

Западните съюзници силно критикуват Турция,че предоставя на джихадистите оръжия и бази в градове, близки до южната граница със Сирия, за да подпомогне падането на режима на сирийския президент Башар Асад.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!