Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертви и ранени по време на бурните протести на кюрдите в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 15 души загинаха, десетки са ранени по време на бурните протести на кюрдите, които обхванаха почти цяла Турция. Хиляди кюрди протестират срещу отказа на турското правителство да се намеси и да спре нападенията на джихадистите в сирийския град Кобане. Събщенията, че джихадистите са обградили града и са побили там знамето на "Ислямска държава", буквално взривиха обстановката в Турция. Прокюрдската Партия на демократичните народи призова към масови протести в подкрепа на сирийските кюрди.

В град Ван, източна Турция, демонстрантите подпалиха един мол, в 6 окръга бе въведен полицейски час заради стълкновенията между демонстрантите и силите на реда.

В Истанбул и снощи продължиха бурните демонстрации, каквито тук не е имало от протестите за парка "Гези" през лятото на 2013-а г. Няколкостотин души на булевард "Истиклял" в центъра на мегаполиса издигнаха барикади. Почти през цялата нощ продължиха сблъсъците с полицията, в квартал "Багджълар" бяха подпалени няколко автобуса. Има ранени и много задържани, а полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

В същото време антикюрдски групировки в Истанбул се нахвърлиха срещу кюрдските демонстранти, обкръжиха централата на Партията на демократичните народи, където се намираха около 50 души и не им позволиха да излязат от сградата.

Положението започна да излиза от контрол. Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала призова за незабавно спиране на протестите и насилията. В противен случай силите по сигурността също ще употребят сила, заяви той.

Предвид напрегнатата обстановка, днес Съветът за национална сигурност се събира на извънредно заседание под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Бурните протести на кюрдите заплашват да минират процеса на разрешение на кюрдския проблем. На заседанието се предвижда също да бъдат обсъдени действията, които ще предприеме Турция, във връзка със заплахите на джихадистите, че ще отмъстят заради съгласието на страната да участва в коалицията срещу "Ислямска държава".

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!