Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра ще е домакин на традиционния поход "По пътя на Шейх Бедреддин"

За 18-та поредна година Силистра ще бъде домакин на традиционния поход „По пътя на Шейх Бедреддин”. Тазгодишното събитие ще протече като двудневен семинар с участието на учители по история и изследователи от цялата страна.

Шейх Махмуд Бедреддин Симави е останал в историята като мистик, философ и реформатор, живял през 14-ти век. Роден е в семейството на мюсюлманин и християнка. Високо образован, с изключителен за времето си интелект. Събира армия от обикновени хора, като обединява всички етноси, основно българи и турци, и повежда антифеодално въстание срещу Османската империя, започнало от Силистра. Пленен с хитрост и обесен. И днес името му се споменава като символ на толерантността и човешкото отношение между хората от различните етноси.

В семинара, посветен на живота и делото на Шейх Бедреддин, ще участват над 70 учители по история и изследователи от цялата страна, съобщи Керанка Ангелова, секретар на Силистренското представителство на Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" - организатор на събитието:

Лектор тази година ще бъде отново Христо Матанов, който е и автор на учебниците по история, и работи в тази област. Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" съвместява и с Великотърновския университет. Тази година ще има и от там представител - професор Иван Лазаров. И тъй като от Силистра е стартирал Шейх Бедреддин със свята войска, смята се, че първо тук трябва да бъде организиран този поход, тази година със съдействието и на Общината.

Семинарът ще продължи и утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!