Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евангелос Венизелос е на двудневно посещениe в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос пристига на двудневно посещениe в Турция по покана на турския си колега Мевлют Чавушоглу, с когото ще проведе разговори по актуалните проблеми между Турция и Гърция. В по-късните часове се очаква Венизелос да разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Посещението на гръцкия първи дипломат идва в момент, когато на 4-ти и 5-и декември турският премиер Ахмед Давутоглу ще посети Атина, където ще се проведе срещата на гръцко-турския съвет за сътрудничество. В известен смисъл то ще бъде подготовка за темите и разговорите на съвета.

Отбелязва се обаче, че при това посещение Венизелос няма да разговаря с Давутоглу, вероятно заради напрежението между двете държави, което се изостри заради конфликтните различия по въпроса за откритите газови находища в Средиземно море край разделения остров Кипър.

Турция също изпрати свой кораб за проучвания за наличие на природен газ. Напрежението ескалира и доведе до прекъсване на преговорите между властите в Никозия и непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република за обединение на остров Кипър, който лежи в основата на дългогодишния конфликт между Турция и Гърция, които са гаранти за острова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!