Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС ще бъде от полза за България

Снимка: БГНЕС

Подобряването на достъпа до пазара на САЩ за българските стоки, услуги и обществени поръчки ще повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференцията "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции". Лукарски прогнозира ефекта върху българския бизнес на очакваното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Въпреки че подписването на споразумението беше предвидено за тази година, все още текат преговори.

Големият проблем за освобождаването на търговията са множеството нетарифни ограничения и различните регулаторни подходи към различните сектори в индустрията на САЩ и ЕС:

За България свободният достъп до пазари на трети страни извън ЕС и преките чуждестранни инвестиции са ключови за постигането на устойчивия растеж. Това е основа за експортното ориентиране и засилването на конкурентоспособността. Допълнителен благоприятен ефект следва да създаде регулаторното сближаване и ефективната закрила на правата върху интелектуалната собственост.

Особено важни за България са възможностите, които бъдещото споразумение ще създаде за малките и средните предприятия. Те осигуряват 76 на сто от работните места в страната, но техният дял в износа ни е малък, коментира министърът:

Ето защо въвличането на малките и средните предприятия в трансатлантическата търговия са приоритетни за България. Специфичните затруднения, които тези предприятия усещат, следва да бъдат отчетени още на етапа на водене на преговорите за това как тези връзки с трансатлантическите партньори могат да бъдат полезни за малките и средни предприятия.

Идеята за свободен пазар, свързващ двата бряга на северния Атлантик, прокламира за първи път френският писател Виктор Юго на мирната конференция в Париж преди 165 години. Днес този пазар има над 820 милиона предимно състоятелни потребители, ще обединява най-богатите държави в света и ще произвежда около 45 на сто от световния брутен вътрешен продукт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!