Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина е доволна от споразумението между Гърция, България и Румъния за газов коридор

Снимка: Капитал

Правителството в Атина изрази удовлетворение от споразумението между Гърция, България и Румъния за изграждане на "Вертикален газов коридор".

Атина предлага като приоритетен проект да се включи и газопроводът за трансфер на гориво от Израел през Кипър и от остров Крит към страните от Европа.

Министърът на енергетиката Янис Манятис подчерта пред гръцките медии, че споразумението за изграждане на газов коридор с България е част от политиката за енергийна сигурност на европейските страни.

Атина е в пълна готовност да започне изграждането на интерконекторната връзка при Кавала, която след осъществяване на проекта "Трансадриатически газопровод" ще снабдява България с азерски газ. Има проект също за втори терминал за втечнен газ до Александруполис, съобщиха от Комисията по енергийно регулиране.

Вицепремиерът Евангелос Венизелос вече подписа споразумение за енергийно сътрудничество с Кипър и Израел за трансфер на газ през Крит за европейските страни.

Депутатите от гръцкия парламент бяха информирани за развитието на проектите и възможностите за нови алтернативи срещу зависимостта от руския газ.

Повишава се и капацитетът на газовото хранилище на остров Ревитуса, откъдето ще се подава втечнен газ за страните от Балканите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!