Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В някои случаи полицейски патрул придружава линейките в Стара Загора

Практиката линейки на Спешната помощ да бъдат съпровождани от полицейски патрул в Стара Загора съществува отдавна, но се прилага само в определени случаи. Това заяви за "Хоризонт" д-р Чавдар Попов  ръководител на Спешна помощ в Стара Загора. До тази мярка се прибягва, когато става дума за посещения на хора с психически проблеми. В Спешния център имат клиничен опит с такива пациенти и когато получат повикване за подобни случаи, те отиват на адрес заедно с полицейски патрул.
Случаите на насилие над лекари в Стара Загора не са изключение, но посегателството върху тях не е на адрес, а в спешното приемно отделение на Университетската болница "Проф. Стоян Киркович".  Обикновено здравнонеосигурените роми използват тъмната част на деня за прегледи, които не са по спешност, други прекарват нощта в коридорите на спешния център.
Доктор Чавдар Попов заяви, че старозагорските спешни медици са внимателни при посещения в ромската махала, защото се съобразяват със социалния статус и манталитета на хората от етноса. Със специална декларация работещите в Спешния център подкрепят действията на своя здравен министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!