Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур за избор на президент в Гърция

| обновено на 23.12.14 в 11:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС
С поименно гласуване започна вторият вот за избор на президент. Необходима е подкрепата на 200 депутати, за да бъде избран Ставрос Димас за държавен глава на Гърция. На първия тур той получи 160 гласа в своя подкрепа.

В специално изявление премиерът Андонис Самарас призова политическите сили за споразумение при избора на Ставрос Димас.

Гръцкият народ не желае нови избори и има право. Правителството полага усилия в рамките на конституцията настоящият парламент да избере президент. Не трябва да се достигне до нови избори. Искаме да прекратим политическата нестабилност, за да може Гърция да навлезе в нов период, каза Самарас.

В името на политическата стабилност премиерът пое ангажимент за реформи в правителството с експерти извън коалицията и дори извънредни избори в края на следващата година след приключване на преговорите с кредиторите.

Част от независимите депутати заявиха, че са склонни да подкрепят кандидатурата за президент. Опозиционните партии продължават позицията от първия тур на избора.

Днес не се очаква кандидатурата да получи необходимите 200 гласа. Решаващ е вотът на 29-и декември. Ако и при трето гласуване парламентът не избере президент, се обявяват предсрочни парламентарни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!